30 Temmuz 2012

Salma / Bir tatar yemeği

Tatar kökenli bir aileden geliyorum ben. Çocukken daha çok içiçe yaşadığım Tatar gelenek ve göreneklerimiz seneler geçtikçe biraz törpülense de yinede elimizden geldiğince devam ettirmeye çalışıyoruz. En azından yemek kültürünü :))
"Salma" tatar yemeklerinden sadece biri. Genelde et ve hamur ağırlıklı olan yemeklerimizi sağolsun annem çok güzel yapar. Parmaklarımızı yeriz hep birlikte :)


Aslında bir çeşit makarnada diyebiliriz :) 
Hamuru un,su,yumurta ve tuzdan oluşuyor. Bildiğiniz mantı hamuru aslında. Kare kare kesilip ortasından bastırarak fiyonk şekli veriliyor. Suda haşlanıp, suluca alınıyor ve sarımsaklı yoğurt ve kızdırılmış naneli yağ ile servis yapılıyor. 
Bu arada arta kalan suyuna da tarhana çorbası pişirildimi yeme de yanında yat çorbası oluyor  :))

Hazır tatarlardan konu açmışken hemen bir tatarca sofra duası ile kapatalım yazımızı...

SIPRA DUASI

Kuday (Allahım)
Aştır, taştır, (yemek pişirt, taşsın)
camanlardan adaştır, cakşılarga caraştır, (Kötülerden uzak tut, iyilere yakıştır)

caşta öltürme kartta öltür, (Genç öldürme, yaşlı öldür)
carlı öltürme barlı öltür. (Yolsul öldürme, varlıklı öldür)

Konakbay; (Evsahibi)
bereket bersin aşına, (bereket versin yemeğine)
devlet konsun başına, (başına şans konsun)
bödenaday corgalap (bıldırcın gibi rahvan koşarak)
sagınganın kelsin kasına, (özlediğin gelsin yanına)

buzday bolsun ındırın, (buz gibi katı çok olsun harmanın)
bulutka cetsin şerenin, (buluta yetişsin tahıl yığının)
cılışıp cılan ötküsüz, (yakınlaşan yılan geçmesin)
nomay bolsun azıgın. (bol verimli olsun yiyeceğin)

Tomurganın may bolsun, (topladığın yağ olsun)
Balan biken bay bolsun, (çocuğun karın zengin olsun)
Otavın üyken bolsun, (hanen büyük olsun)
balan bolsa ul bolsun, (çocuğun olsa oğlan olsun)
cavga şabar er bolsun. (düşmana atlı saldıran er olsun)
(Fatiha)

İyi haftalar olsun hepimize...
Görüşmek üzere..

16 yorum:

  1. Afiyet bal seker olsun .. amin!

    YanıtlaSil
  2. nasılda lezzetli olmuştur o eller le yapılan makarna

    YanıtlaSil
  3. yemeğe de duaya da bayıldım canım :) milli kültürün yaşatılması budur..modern dünyaya ayak uydururken kimliğine sahşp çıkmak ve kültürü aktarmak çok önemli.. asimile olmamak adına çok güzel bir paylşımdı canım keşke hepimiz böyle olabilsek.. öpermmm :)

    YanıtlaSil
  4. kardiş;
    amiiinnn...
    gel beraber de olsun miniğim benim..

    YanıtlaSil
  5. elif;
    çok lezzetli olmuştu canım :))
    öptüm sizi..

    YanıtlaSil
  6. ayçam;
    felsefik kuşum benimmmm :)) asimile olmayalım aman ;)
    çocuklarımıza öğreteceğiz böyle böyle öz kültürümüzü işte ;)

    YanıtlaSil
  7. Aaa Şebnemciğim ne tesadüf ama? Benim annem Eskişehirli ,aslen Tatar değil ama sofra geleneklerimiz o kadar karışmış ki Tatarlarla kendimi çeyrek Tatar sayarım ben de.Fakülte'den mezuniyet tezim bile Tatarca'dan derlemelerdir benim :) Yemeklerini çok severim,annem de çok güzel pişirir(di)artık çok yaşlandı,yorulmasın diye pek yaptırmıyoruz. Afiyet olsun arkadaşım!

    YanıtlaSil
  8. colette;
    ciddimisin :)) bak ben buna çok sevindim....
    Senin derlemelerinide çok merak ettim bu arada. İnanılmaz bir kaynak olmuştur bence :)
    İnşallah bir gün buluşup bol bol konuşuruz seninle bu konuyu :)
    Öpüyorum çok...

    YanıtlaSil
  9. ellerinize sağlık hele paşa yaptıklarını ne keyifle yemiş yedirmiştir :),yöresel yemeklerinizi yaptıkça burdan görmeyi çok isterim ben şahsen ..sevgiler

    YanıtlaSil
  10. büşra;
    seve seve :) hemde çok mutlu olurum..
    bizden de sevgiler

    YanıtlaSil
  11. bizim de yöresel yemeklerimiz olmasa, gürcü olduğumuzu unutacağız :) afiyet, bal şeker olsun :)

    YanıtlaSil
  12. Tibetin annesi;
    Herşey unutulsada yemekler unutulmuyor değilmi? Buda ne kadar boğazımıza düşkün olduğumuz gösteriyor :)

    YanıtlaSil
  13. babannesi tatar olan ben deniz için yorum yapamadan durmaayacagım bir yazıydı,
    her ne kadar bu tarıfı ılkkez görsemde ve tatarlar hakkında cok az şey bilsemde bu yemegı arşivime alıyoruzm izninizle :)
    babaannme nogay mış ve tek bildiğim kırımdan geldiği başakada bir bilgi yok, sayenızde bişey öğrendim sizi bir arkadaşımın bloguna yaptıgınız yorumlardan sizi dolaylı olarakda olsa takıp ediyorum,:) paylaşımlarınız alışkanlık yaptı tebrik ederim efendim,

    bir oytun bir bebek bir çocuk bir mucize..

    saygılar

    YanıtlaSil
  14. internet ankıl;
    hoşgeldiniz, sefalar getirdiniz :)
    tatarlık benim için kendime has hissettiğim bir ayrıcalıktır. Sizde kendinizi öyle hissetmişsiniz sanırım.
    Dedelerimin dedeleri kırımdan göç etmiş bizimde. Annem dahil olmak üzere hala biraraya geldiklerinde tatarca konuşsalarda sadece kısmi anlayıcılardanım maalesef.
    Bundan sonra kültürümüzü bildiğim kadarı ile oğluma aktarabilmek için burada paylaşacağım inşallah.
    Güzel yorumunuz için teşekkür ederim.
    Saygılar :)

    YanıtlaSil
  15. açıkcası geleli cok oldudda bişiler yazmak için su iştah açıçı mantının dayanılmaz çağrısı bekledim sanırm, bu arada yoğurttuda cok güzel olmuş üstüne annem tarzı az çırpılmış :D valla takip edicem meraklada bekliycem,
    benım ebeler ben daha doğmadan göçüp gitmiş, e bizede masalları bile kalmamış,
    anlatırsanız cok sevınırım hakikaten öğrenmek bilmek isterim,
    bende tum araştırmacılığımla konun peşindeyim ama henuz bir ize rastlayamadım :(
    göbete ve yıne bir tatar mantısı vardı daha bohça biçiminde olan bilip gördüğüm hepsi bu :)

    YanıtlaSil
  16. internet ankıl;
    köbete en sevdiğim böreklerden :) biraz ağırdır ama tadından yenilmez :)
    savlukman kalınız :)

    YanıtlaSil

Güzel yorumlarınız için teşekkürler :)