6 Şubat 2018

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri / Altın Küre Çelınc #4 / Oscar2018 #4



THREE BILLBOARDS OUTSIDE EBBING, MISSOURI / ÜÇ BILLBOARD EBBING ÇIKIŞI, MISSOURI (2017)

En iyi film, kadın oyuncu, yardımcı erkek oyuncu (2 oyuncu ile), özgün senaryo, kurgu ve özgün müzik dallarında 6 dalda adaylığı var.  Altın Küre'de ise en iyi drama dalında sinema filmi, yardımcı erkek oyuncu, en iyi kadın sinema oyuncusu ve senaryo ödüllerini topladı.

Bazen beni çok şaşırtıyor bu filmler, hatta ters köşe yaptığını bile söyleyebilirim. Bu filmle ilgili çok şey söylendi, çoğunlukla beğenildi ancak işin gerçek tarafını söylemem gerekirse bu kadar sürükleyici bir film beklemiyordum kesinlikle... İyi ama daha durağan, daha karanlık bir film bekliyordum...

İlk önce kısaca konusunu anlatayım size tabi ki spoiler vermeden; Mildred Hayes (Frances McDormand) kızını bir tecavüz sonucu kaybetmiştir.  Fakat herhangi bir görgü şahidi olmadığı için katil ya da katiller bulunamamıştır. Bu olayla ilgili artık tahammülü kalmayan Mildred ise Şerif Willoughby (Woody Harrelson) hedef gösteren 3 tane ilan hazırlatır reklam şirketine. Filmin ismi de buradan geliyor zaten. Bilbordlara hazırlattığı bu 3 ilan kasabayı yeniden ayağa kaldırır ve sonrasında da olaylar devam eder. Bu olayları tabi ki anlatmayıp direkt hissiyat meseleme geçeceğim ;)

Bir kere oyunculukların hepsi şahane ve aldığı adaylıkları kesinlikle hak ediyorlar. Frances McDormand'ı ilk Olive Kitteridge dizisinde keşfetmiştim geçen sene ve hayran kalmıştım. Hatta şuraya da yazmıştım. Donuk ifadesiyle nasıl bu kadar karakterin içine girip sizi de içine çekiyor kelimelerle anlatmak imkansız. 1997 yılında fargo ile yine bir oscar ödülü varmış ve ben o filmi izlememiştim, ilk fırsatta izleyeceklerim arasında.

Filmde başıbozuk polis karakterimiz Jason'a hayat veren Sam Rockwell şahaneydi. Adamı gerçek hayatta da psikopat bir karakter olduğuna inanasım var. Duygu geçişleri harikaydı.

Şerifimiz Woody Harrelson ise filme ayrı bir renk ve ayrı bir duygusallık katmıştı. Hele Mildred ile yüzleştiği bir sahne vardı, "buna rağmen mi" diye sorduğu işte o sahnede yerime çakılmama sebep oldu ifadesi ile. Hoş bir kez daha mıhladı beni yerime de o sahneyi anlatmayacağım. Filmin büyüsünü feci bozmuş olurum, izleyenler mutlaka beni anlayacaktır.

Filmin konusu dram olsa da kara mizahı da çok iyi yerleştirmişler içine. Bazı yerlerde baya baya güldürdü. Hele içkici cüce Mildred'a kur yaparken şahaneydi :)))



Bana göre katmanlı olarak iki final yapmış. Biri mektuplarla darmadağın ederek diğeri de gerçek finaliyle hadi beeee dedirterek... Duygudan duyguya ustaca atlatıyor sizi...

Film oldukça küfürlü yalnız, hemen bir dipnot olarak bunu da söyleyeyim. Oytun'un küfür skalasını oldukça genişletmiş olabilirim bu filmi benimle izlemesine izin vererek. Hoş bu Oscar sezonunda adabı muhaşeret konusunda  annelikten sınıfta kalmış olabilirim, hatta direkt çaktım yere diyeyim. O da benim bu serüvenime dahil olmak istiyor ve ben buna bazen engel olamıyorum işte... Kendimi böyle avutuyorum :/

Filmle ilgili o kadar çok şey anlatabilirim ki aslında size... Ama spoiler vermemek için o kadar kasıyorum ki kendimi kelimeler üremiyor yazıda, üzgünüm :/ Kısa kesmek lâzım bu sebeple...

Sonuç olarak ben bu filmi ÇÇÇÇOOOKKKKKKKKKK SEEEEEVVDDİİİİİİİMMMMMMM.... Mutlaka ve mutlaka izlemenizi tavsiye ediyorum o sebeple...







27 yorum:

  1. Şebo'cuğum ben bu adamı Çaylaaaaarrrrrrr diyen sandım:)))))hayır işin ilginci ikisi de cüce. Bunlar ikiz mi nedir? Filmi izlemeyi çok ama çok istiyorum ben de. Bakalım ne yapacağım? Eline sağlık, çok teşekkürler:) ha umarım sonunda katili buluyordur ve cezalanıyordur bir şekilde...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ahahahaa :)
      Oytunda öyle sandı Müjde :) Bu adam nasıl oynamış bunda diye çok şaşırdı hatta :)) Ama gerçekten de çok benziyorlar.

      Sonunu söylemiyim ben ama izle Müjdecim mutlaka. İçinin yağları eriye eriye izlersin sen bu filmi ;)

      Sil
  2. Bu filmi merak ediyordum ama emin de değildim. Şimdi seyredebilirim :)

    Dil konusunda boş ver. Bizimkilere Esaretin Bedeli harika bir film diye izlettim. Tabi ben onu yıllar önce trtden izlemiştim ve sadece kahretsin diyorlardı. Aman Allahım ne küfür ne küfür. Napalım, gerçek hayata hazırlıyoruz. Zaten ben benimkileri konserin de yaş sınırı olur muymuş diyerek Manowar konserine de götürmüş sonra arka planda gösterilen videolarda kadın anatomisi öğrenmelerini de sağlamıştım :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Seyret Handancım, hatta seyrettikten sonra da azıcık gıybetini yapalım seninle :)

      Yalnız acayip komik oluyorlar bu gibi durumlarda. Mesela komik bir şey oluyor yada gayet zeki bir espri, orada basacak kahkahayı normalde küfür var diye pıhhhh yapıp kesiyor, bir de yandan yandan bana bakıyor.

      Asıl Battle of the sexes' ı da birlikte izledik. Orada lezbiyen bir ilişki söz konuydu. Ve ben bunu o filmde beklemiyordum. Çok açık seçik göstermiyorlardı ama sonuç bariz. Benimkinin gözleri pörtledi ahahahaaaa :))) Hayata feci hazırlanıyor bizimkiler, feci :))) Sonumuz hayır ola :)

      Sil
    2. Game of Thrones izleyicileri için tanıdık bir sima :)
      Filme bakmaya çalışacağım, teşekkür ederim öneri için :)

      Sil
    3. Game of izlemediğim bak nerden belli oldu. Dur bakıyım kimler varmış Emrecim...

      Sevgiler.

      Sil
  3. Güzel değil mi ama :) Sam Rockwell efsane gerçekten de.. Çok da güzel anlatmışsın ellerine sağlık :) Bir kaç ödül kapsın bence ..
    Kocaman sevgiler Şebnem'cim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En iyi kadın bence banko, hoş daha izlemediğim filmler var ama çok da fikrimin değişeceğini sanmıyorum.
      Sen de sevmişsin ne güzel ♥

      Sil
  4. Benim de en sevdiklerimden oldu bu film. Dün Beden ve Ruh'u izlemeden önce en sevdiğimdi diyebilirim hatta ama Beden ve Ruh beni benden aldı...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Siz boşu boşuna demezsiniz böyle bir şey... O filmi de en kısa zamanda izliyorum o zaman ♥

      Sil
  5. Ben de bu hafta sinemada izleyeyim diyordum ama kendimi kaldıramıyorum bir türlü. Yazın itici güç oldu:) Hazır yakınımdaki sinemada gösteriliyorken gideyim ben. Her zaman böyle iyi filmler gelmiyor, nasıl oldu da tatil zamanı Türk filmlerinin arasına koydular şaşırdım. Beylikdüzü için konuşuyorum:) Dur yarın gideyim ben buna.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yanlış saat de günde iki defa doğru gösteriyor diyorlar ya o misal bunların yaptıkları da işte Sezercim :) Hadi git sen bugün, beğenip beğenmediğini de ses et ;)

      Sil
  6. Sevgili Öneri Makinası;

    Bugün yanlışlıkla yorumları yayınla derken sildim :( ve arasında senin de yorumun vardı. Allahtan mailime düşüyor aynı zamanda da kimlerin yorumlarını sildiğimi görebildim.

    Filmi sevmene çok sevindim bu arada ;)

    YanıtlaSil
  7. Sevgili Özlem;

    Yaaa ben nasıl yaptım da bu yorumları sildim... Saflığım tuttu sabah sabah :(

    Sen izle bacım bu filmi, hazır şeytanın bacağını uçakta kırmışken ♥

    YanıtlaSil
  8. Sevgili celibon;

    Senin de yorumunu silmiş bulundum, özür dilerim...
    Durağan bir film değil, gönül rahatlığıyla izleyebilirsin ;)

    YanıtlaSil
  9. Filmi daha karanlık beklemen afişiyle de alakalı olabilir. Çünkü anlamlı olsa da ben afişi beğenmedim, insanı çekmiyor bana göre.

    Dediğin gibi McDormand dışında 2-3 ödül kesin. Bakalım ne kadarını evine götürecek?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bak evet afişten muhtemelen. Keşke daha ilgi çekici bir afiş hazırlasalarmış.

      Kadın oyuncu ve film kesin gözüyle bakıyorum ben de şimdilik ama göreceğiz ;)

      Sil
  10. ay ben shape of watera bayıldım yaaaa. oskar adayım ooo :)

    YanıtlaSil
  11. Mutlaka izleyeceğim filmler arasındadır. Fragmanı çok şey vaat ediyordu...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mutlaka izleyin, hatta izlediğinizde ne düşündüğünüzü öğrenmek isterim :)

      Sil
  12. Oscar filmlerinde en merak ettiklerimden bu film. İçimden bir ses çok seveceğimi söylüyor. Senin yorumunla merakım daha da arttı.

    YanıtlaSil
  13. Güzel bir film ve çooooo sevdiğin anlaşılıyor. Güzel anlatmışsın, kalemine sağlık.

    YanıtlaSil

Güzel yorumlarınız için teşekkürler :)