17 Temmuz 2020

Onlar Benim Kahramanım / Doğan Cüceloğlu



Bu aralar hep okuduğum kitapları yazıyorum... 
Buraya sıcağı sıcağına yazmazsam bazen etkilendiğim şeyleri unutuyorum. Bir nevi kendime not düşüyorum aslında... 

Bu kitap söyleşi tarzında bir kitap.... Doğan Cüceloğlu,  Gültekin Yazgan'ın başarı dolu hayat  öyküsünü taşımış bu kitaba... Gültekin Bey'in eşi Tülay Hanım da katılmış hatta sohbete ve çok samimi satırlar çıkmış ortaya...

Gültekin Yazgan kimdir; "1927 doğumlu Yazgan 1939 yılında geçirdiği bir rahatsızlık sonucu görme yeteneğini kaybetti. Dışardan sınava girerek ilk orta ve liseyi bitirdi. Huluk Fakültesine girmeyi hak kazanarak mezun oldu. Avukatlık mesleğinin haricinde 28 yıl öğretmenlik yaptı.

İzmir'de ilk görme özürlüler için kitaplık açan Yazgan aynı zamanda Altı Nokta Körler Derneğinin de kurucularındandır.

Ticaret Liseleri için kitap yazmış ve anılarını da Kör Uçuş kitabında toplamıştır. 
2012 de vefat etmiştir."

Kısaca bahsettiğimizde olağan bir yaşam gibi gözükse de bakış açısı ve çalışma azmiyle kendine hayran bıraktı beni Gültekin Yazgan... Hele ki Doğan Cüceloğlu'nun saptamalarıyla birleşince keyifli bir okuma oldu benim için...  

Kitapta konular bazen tekrara düşüp akıcılığı biraz sekteye uğratsa da bu hayatın bir köşesine iliştiğime çok memnun oldum ve evet bazı konularda farkındalığımın artmasına sebep oldu...

Söyleşi dalında kitapları okumayı seviyorsanız eminim bu kitabı da seveceksiniz ♥



Altıçizililerim;

* Düşündüm: Bir insanın var olabilmesi için onun yaşamına tanıklık yapan birilerinin olması gerekir. Var olabilmek için çocuklar gördüklerini hep çevresindeki anne ve babasıyla paylaşmak ister; "Anne bak!", "Baba bak!" der dururlar. Anne ve baba onların gördüğünü görüp tanıklık yapar, "Ha evet, kedi var, değil mi", "Aa, dala kuş konmuş, değil mi?" derlerse, çocuklar mutludur. Yaşamınızın tanığı yoksa, bedenen var olursunuz ama ruhen olamazsınız.

* Bu ülkede, bu ülkenin insanının yaşadıklarına değer verilse, bilim insanları ve aydınlar tarafından izlense ve irdelense, gelecek nesillere bırakılacak ne kadar önemli zenginlikler birikir.

* Evet o kör adamın da karısı var; Emsal Hanım. Ne güzel bir isim. Bu ismi kim koydu? Niçin koydu? Mutlaka bir öyküsü vardır. Acaba kör olmadan önce mi evlenmişlerdi, yoksa kör olduktan sonra mı? Bir kadının hayatını nasıl etkiler bu olaylar? Dopdolu bir hazne, ama ilgilenilmeyip bakılmayınca, hiçbir iz bırakmadan mezara gider ve ebediyen kaybolur.

* Empati insan ilişkilerinde, özellikle güçsüz güçlü ilişkilerinde önemli bir değer; sağlıklı ilişkiler için mutlaka gerekli.

* Çocuğunuzun olmasını istediğiniz gibi bir insan olun, gerisini zamana bırakın.

* Verimli bir öğrenme ortamının oluşabilmesi için gerekli olan en temel etken, kişinin öğrenmek istediği şeye ilgi duyması, istekli olması, şevkli olmasıdır. Verimli bir öğrenme ortamının oluşması için ikinci önemli etken, kişinin öğrenme çabasına saygı duyan, ona elinden gelen yardımı yapmaya istekli olduğunu belirten sosyal bir çevredir.

* İnsan, niyetinin saflığı içinde elinden gelenin en iyisini yaparsa evren ona yardım eder.

* Ayakta durmak istemeyen bir insanı kimse ayakları üstünde tutamaz; koltuklarının altından tutarak kaldıranlar da bir süre sonra yorulurlar, bıkarlar ve bırakırlar.

* Bir insanın ilkelerinin olması, onu benim kahramanım yapmaya yetmez. Onlara benim kahramanım dememin altında, ilkelerinin temelinde evrensel değerlerin yatması bulunmaktadır. Nedir bu temel değerler? Gerçeğe koşulsuz saygı, sorumluluk bilinci, kişisel bütünlük ve bunları yaşama geçirmek için özgürlük ve cesaret.

10 yorum:

  1. hımm, cüceloğlu çok okudum ama bunu duymadım, yazganları da duymadım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şahsına münhasır ve ilham alınır bir karakter kahramanımız ;)

      Sil
  2. ayakta durmayla ilgili o tespit var ya, müthiş. ne denli denemedim, en sonunda anladım bıraktığımda düşüyormuş gönlü ayakta durmakta olmayan insanlar.

    YanıtlaSil
  3. Böyle hayatları okumak insana iyi geliyor, alıntılar çok hoş:)
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  4. Güzelmiş kitap. Okumalı bunu da.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Azmin ve başarmanın güzelliğini içine çekiyor insan bu kitapta...

      Sil
  5. Altını çizdiklerin çok güzel satırlar Şebnemcim gerçekten azmi ve başarıları ile örnek olabilecek bir insanın hikayesi güzel bir kitapmış 👍

    YanıtlaSil

Güzel yorumlarınız için teşekkürler :)