15 Şubat 2019

28 Gün Meydan Okuması #15


Bugün araştırma günündeyiz.

En çok  merak ettiğin bir şeyi araştır, iyice öğren bize de anlat. Bilgileri paylaşalım belki başkasına farklı bir şekilde temas eder ne dersin?

Benim Oscar merakımı biliyorsunuz. Son senelerde ilgimi çeken aday filmleri izlemeye çalışıyorum, tahminlerde bulunuyorum. Peki bu Oscar neyin nesi bir bakalım mı hep birlikte...


Amerikan Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisinin ilk oluşumu 1927 yılında başlamış.


İlk fikri ortaya atan Metro-Goldwyn-Mayer stüdyolarının sahibi Louis B. Meyer. Başarılı film, oyuncu ve yönetmenlere ödül vererek sektörü canlandırmak amacıyla bu fikri ortaya atmış. Sinema dünyasının ünlü isimlerinden oluşan 36 kişilik bir grupla çalışmalara başlanmış.


Organizasyonun ilk başkanlığını Douglas Fairbanks yaptı.
2017 den bu yana ise başkanlık görevi halihazırda John Bailey'de..


İlk Oscar töreni 1929 un Mayıs ayında gerçekleşti ve ilk ödüller dağıtıldı. O yıl ödülleri kimlerin alacağı 3 ay önceden duyurulmuştu. Ertesi yıl Akademi ödülleri gizli tutmaya başladı ve basın yayın kuruluşlarına o gece saat 11 de yayınlanmak üzere ödülleri bildirmeye başladı. Ancak 1941 yılında bir gazetenin ambargoya uymayarak ödülleri 1 gün önce duyurması üzerine şu anda uygulanan zarf sistemine geçildi.

İlk yıllarda bir filmin aday olabilmesi için içinde bulunulan  yılın 31 Temmuzuna kadar Los Angeles'ta vizyone girmiş olması, en az 40 dk uzunlukta olması ve gösterimin en az 1 hafta sürmesi şartı aranıyordu. Ancak 1933 yılında bir yılın tüm aylarını değerlendirebilmek adına 17 aylık bir süre tanındı filmlere ve artık 12 ay boyunca gösterime giren filmler değerlendiriliyor.



Bu ödüllere Oscar isminin verilmesi ise daha ilginç. Hoş bu konuyla ilgili çeşitli hikayeler olsa da en bilineni; Akademi'nin kütüphanecisi ve eski yöneticisi Margaret Herrick altın heykelciğe bakarak Oscar amcasına benzediğini söyler ve ağızdan ağıza dolanmaya başlar bu isim. Ancak bir tören sonrası gazetede en iyi aktris ödülünü alan Katharine Hepburn ile ilgili yazılan yazıda Oscar isminin kullanılması bu kelimeyi daha fazla yayar. Akademi ise bu ismi resmi biçimde kullanması 1939 e denk geliyor.

İlk oscar heykeli 24 ayar altın kaplamadan yapılmış olsa bile tüm heykelciklerin maddi bir karşılığı yok. Oscar kazanan kişilerin bu heykelcikleri satması Akademi tarafından satması yasaklanmış. Kişinin ölümünün ardından ya da herhangi bir sebeple verilmek istenirse ancak Akademi'ye 1 dolar karşılığı satabiliyorlar.

1943 yılında ilk defa radyo tarafından duyurulan törenlerin televizyonda naklen yayınlanması 1953 yılını bulmuş. İlk defa renkli yayın ise 1966 törenlerine kısmet olmuş.

Şimdiye kadar 3 defa ertelenmiş törenler; 
* 1938 yılında Los Angeles'taki sel sebebiyle
* 1968 yılında Martin luther King'e saygı sebebiyle
* 1981 yılında Ronald Reagan'a suikast girişimiyle

Big Five denilen en iyi film, yönetmen, erkek oyuncu, kadın oyuncu ve senaryo kategorilerinin hepsini birden kazanan 3 tane film var ; It Happened One Night / Bir Gecede Oldu (1934) , One Flew Over the Cuckoo's Nest / Guguk Kuşu (1975) ve The Silence Of the Lambs / Kuzuların Sessizliği (1991)

Şu ana kadar bu ödülü reddeden iki kişi var; George C. Scott, aktörlüğün bir yarışa konu edilemeyecek kadar saygın bir meslek olduğunu savunması  ve Marlon Brando  ise film endüstrisindeki ayrımcılığı protesto etmesi sebebiyle...

Oscarla ilgili bu kadar bilgi hepimize yeter de artar sanırım :)
Şimdilik hoşçakalın ♥



22 yorum:

  1. Ne de güzel bir yazı.Ben inanılmaz film izlemeyen bir insanım ve açıkçası Oscar da hiç ilgimi çekmez;ama hikayesi çekti...Pek de güzel yazmışsın :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Tuly ♥
      İlginç bir hikayesi varmış demiştim ben de ilk öğrendiğimde :))

      Sil
  2. ilginç hikayesi varmış.

    YanıtlaSil
  3. heyy harika bir bilgi derlemesi olmuş eline sağlık <3

    YanıtlaSil
  4. Nefis bir yazı olmuş eline sağlık.
    Ben bir çırpıda okudum. Hatta zarf deyince Moonlight trajedisi geldi aklıma.
    Yazık oldu Oscar amcaya yazık!!!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayyy o Moonlight trajedisi hafızalardan silinmeyecek kesin :))
      Çok yazık oldu çoook ;)

      Sil
  5. Oscar törenlerini eskiden bayılarak izlerdim. Kuzuların Sessizliği ve Guguk Kuşu harikaydı. Bir de aklıma Oscar denince Esaretin Bedeli gelir. Şahane filme bir tanecik ödül vermemişlerdi. Çok keyifli bir yazı olmuş, teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hakikaten Esaretin Bedelinde ne bozum olmuştum ben... Yediler gül gibi filmi :/

      Sil
  6. Big five filmlerinin hiçbirisini izlememişim :/

    Tam sana göre bir konu olmuş, oscar senin uxmanlığın :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Özellikle guguk kuşu çok güzeldir Handan, izlemeni kesinlikle öneririm.
      Uzmanlık demeyelim de ilgi alanım işte ;)

      Sil
  7. Merak uyandıran bir yazı olmuş, tarihçesine araştırmak hiç aklıma gelmezdi. Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bazen sevdiğimiz şeylerin öncesini araştırmak hoşuma gidiyor, iyi de oluyor :)

      Sil
  8. O kadar film seyrediyorum hiç merak etmemişim...

    YanıtlaSil
  9. Oscar isminin hep çok önemli bir adamdan geldiğini düşünüyordum. Ona saygı sebebiyle ödüle adını vermişler falan. Çok şaşırdım şu an :-)

    YanıtlaSil
  10. Valla ne iyi oldu. Şu 3 filmin ikisini hiç bilmiyodum en kısa zamanda bulayım meselası, öperim.

    YanıtlaSil
  11. Çok güzel olmuş, ellerine sağlık 🍀☺

    YanıtlaSil

Güzel yorumlarınız için teşekkürler :)