9 Kasım 2017

Kültür Sanat Mevsimi - 2017 / #7


Benim zamanımın en sevilen şarkılarından biri...
Hatta ve hatta her dönemin unutulmazlarından...
Ben bu şarkıyı laylaylom yıllarımda deli gibi severek en romantik hislerimle dinlerdim... Belki bak hatırlamıyorum ama ilk romantik dansımı bu şarkıda etmiş olabilirim. İlk olmasa bile kesin bir tanesi buna denk gelmiştir :)))) Hatırlayamadığım, kesin bir bilgi :)))


Eagles'ın 1976 yılında çıkardığı ve içinde zamansız şarkılardan biri haline gelen, albüme de ismini veren Hotel California şarkısından bahsediyorum....


Grup üyeleri; Don Henley, Glenn Frey, Bernie Leadon, Randy Meisner ve Don Felder... Bernie Leadon  ve Randy Meisner gruptan ayrıldıktan sonra yerine Joe Walsh ve Timothy B. Schmit gelmiş.... 1970 yılında kurulan grup 1980 yılında tamamen dağılsa da 1994 te yeniden bir araya gelmişler...

Gelelim yeniden albüme...

Albümde 9 şarkı var ama hiçbirisi tabi ki Hotel California kadar ünlü değil...

1- Hotel California
2- New Kid in Town
3- Life in the Fast Lane
4- Wasted Time
5- Wasted Time - Reprise
6- Victim of Love
7- Pretty Maids All in a Row
8- Try and Love Again
9- The Last Resort

Bu arada Hotel California şarkısının ortaya çıkması ile ilgili çeşitli şehir efsaneleri de dolaşıyor ortalıkta... Gerçek olup olmadığından tam emin değilim.

Bir rivayete göre şarkının kahramanı olan adam bir yolculuğa çıkar ve yolu California'dan geçerken Hotel California'da kalır. Kaldığı odanın yanındaki odada kalan kızla tanışır ve birbirlerine aşık olurlar. Ve tabiki de tatillerini bu otelde geçirirler. Yaz tatillerinin sonunda eğer geçen 1 sene içerisinde birbirlerini unutmazlarsa ve hala birbirlerini seviyorlarsa gelecek yaz aynı tarihte yine otelde buluşmaya karar verirler. Adam kızı bu geçen süre içerisinde unutamaz ve yola koyulur. Tam da sözleştikleri tarihte otele varır. Fakat otel bir gece önce yanmıştır ve kız da otele gelmiş ancak çıkan yangında otelde ölmüştür. Ömrünün geri kalanını onunla geçirmeyi hayal ederken adam, sevdiği kadını kaybetmiştir... Bu hikayeyi duyan grup üyeleri de çok etkilenerek Hotel California'yı yazmışlar...

Diğer bir rivayet ise; birbirine aşık iki genç sık sık Hotel California'da buluşmaktalarmış. Birbirlerini o kadar çok seviyormuş ki bu çift olur da bir gün buluşmaya gelmezlerse sebebinin sadece ölüm olabileceğine dair birbirlerine söz vermişler.  Yine buluşacakları bir gün ilk önce kız gelir otele. Kız deli gibi bekler ama çocuk gelmez. Birbirlerine verdikleri söz aklına gelir ve kendini o otel odasında asar. Çocukta aslında geç kaldığı buluşmasına yetişmeye çalışırken trafik kazasında aynı dakikalarda hayatını kaybetmiştir. Kız ne yapacağını bilmez durumda iken kendisini asmadan önce bu şarkının sözlerini otel odasının kapısının arkasına yazmış ve sonra intihar etmiştir.  Otel bu birbirini çok seven gencin anısına odanın hiçbir eşyasına dokunmaz ve kimseye kiraya vermez sonraki dönemde. Bir konser için yola çıkan grup bu otelde konaklamak istedikleri dönemde bu odanın hikayesini duyar ve odayı ziyaret ederler. Bu sırada kapının arkasında yazan yazıyı okurlar ve çok etkilenerek şarkıya dönüştürürler....

Belki de birisi gerçektir... Kim bilir?




22 yorum:

  1. Passenger yeni bir albüm çıkardı. Ve o zamanların (ki o zamanlar kesinlikle benim gençlik yıllarım oluyor) tüm bilindik şarkılarını tekrar yorumladı. Elbette o günlerin hisleriyle Eagles'dan dinlemeye benzemez ama çok iyi :)
    Bir de dans ettiğim ilk şarkıyı çok ama çok net hatırlıyorum. Kylie Minoque, No More Rhyme.
    :)
    Ay, nerden hatırlattın sen şimdi bunları?
    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hemen youtubedan açtım :)) Ve bu yorumumu Shut Up eşliğinde yazıyorum :)) Şahanesin vallahi, haberdar ettiğin için teşekkürler.
      Balık hafızamla ancak bu kadarını hatırlıyorum ben. Eski günler güzeldir :)))
      Öpüyorum ♥

      Sil
  2. Ay ne severdik gercekten çok güzel sarkidir 😊

    YanıtlaSil
  3. Bende cok severim Hotel Californiayi ve hikayesini duyduktan sonra daha bir ozenle, daha bir duygulanarak dinlemisimdir. (ikinci hikayesini biliyorum ben:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de ikinci hikayeyi ilk duyduğumda çok etkilenmiştim Mevlüdem... İlki de üstüne tuz biber ekti sonradan... Gerçek mi acaba diye hep merak ederim ama...

      Sil
  4. herhalde bizim dönemde olup ta bu şarkıyı bilmeyen yoktur hala zevkle dinlerim....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de yoktur bizim dönemden bu şarkıda anısı olmayan...

      Sil
  5. Şarkıyı çok iyi hatırlıyorum ama hikayesini bilmiyordum. İki hikaye de birbirinden trajik, üzüldüm yaaa:(((Emeğine sağlık Sebuş'um. Sevgiler....:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İkisi de trajik evet...

      Bu arada blogun yazılarını bir tık büyütmeyi başardım Müjde. İyi oldu böyle sanırım :)

      Sil
  6. İlk hikayeyi duymuştum ama bilemiyorum ne kadar gerçek. Ama güzeldir ya şarkı ..
    Öpücükler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne kadar gerçek olduğunu ben de bilemiyorum Ezgi...

      Öpüyorum ben de :))

      Sil
  7. there is a new kid in town :)

    YanıtlaSil
  8. Herhalde sözleri üzerine en çok spekülasyon olan şarkılardan birisi budur. Ben de öteki dünyayı anlattığını okumuştum. Neyse ne, şarkı güzel :) Bu grubun bir de Witchy Woman şarkısını çok severim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tersten okununca satanistliğe de göndermeler varmış yine bir rivayete göre ama emin değilim :))) Çok konuşulmuş bu şarkı o zamanlarda anlaşılan...

      Witchy Woman'da güzeldir evet ;)

      Sil
  9. Birinci rivayeti duymuştum ama inandırıcı gelmemişti. Zamanında Hayalet Sevgilim şarkısı için de yapmışlardı ya. Bir şarkı tutunca ona hikaye uyduruyorlar, kulaktan kulağa yayılıyor. Belki de dediğin gibi gerçektir, bilemeyiz :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilemiyoruz Şule :)) Açıklama da yapmamışlar hiç üstelik... Baya bir bakındım bu yazıyı yazarken çünkü... Belki de bu rivayetler şerkıyı güçlendirdiği için ses çıkartmamışlardır. Kim bilir :)

      Sil
  10. Gençlik işte...
    Seviyorum yaş almayı ben yine de...
    Seni de..KUZU duygusallaşmış bugün...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eskilere dalınca insan duygusallaşıyor işte merihim...
      Mucxxx ♥

      Sil
  11. Şarkıyı dinleyip hikayelerini okuyunca, hepimize anılarda bir yolculuk yaptırdın.Ben de kaseti teybe takıp uzanmış, müzik dinler hallerime gittim.Hey gidi heyy ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hey gidi günler heyyyy. Bak şimdi sen böyle söyleyince geri sarma tuşu bozulan teybimdeki kasetleri sevdiğim şarkıyı dinlemek için parmağımla sardığım günler geldi aklıma :)

      Sil

Güzel yorumlarınız için teşekkürler :)