22 Ocak 2018

Dunkirk / Altın Küre Çelınc #1



DUNKIRK (2017)

Oytun'la seyredeceğimizden dolayı ilk bu filmi tercih ettim izlemek için. Savaş filmi sonucunda :)

Filmimiz 2. Dünya Savaşının seyrinde çok önemli bir yer olan Dunkirk tahliyesini anlatıyor. Alman kuşatmasında olan özellikle İngiliz askerlerinin deniz yoluyla tahliye edilmesine odaklanmış film.Ve işin gerçek tarafı tarihle ilgisi olmayan benim bile anlamamı sağlıyorsa iyi de anlatıyor diyebiliyorum. En azından psikolojisini...

Filmin konusuyla ilgili çok bir şey anlatmama gerek yok aslında. Sonuç olarak konusu belli olan bir olayla ilgili ne anlatabilirim ki... Sadece filmde dikkatimi çeken bazı şeyleri anlatacağım, siz benim ne demek istediğimi anlarsınız zaten. Alıştınız benim hissi abuklukta film anlatımlarıma ;)

Filmde oynayanlar arasında Fionn Whitehead, Mark Rylance, Tom Hardy, Aneurin  Barnard gibi isimler var... Ama size işte şöyle işte böyle diyebileceğim bir başkahraman ya da başrol yok. Eşit dağılım mı var derseniz o da yok... Olay örgüsüne ve psikolojisine odaklanan filmimiz karakterleri sadece olay örgüsüne destek için konumlandırmış sanki...

Bir savaş var, daha doğrusu savaştan çekilen askerler var, bir çaresizlik var, bombalar - füzeler - uçaklar kol geziyor ortalıkta fakat tek bir düşman askeriyle göz göze gelmiyoruz. Göz göze gelmek bir yana sadece varlıklarını yapılan saldırılardan anlıyoruz. Bu bana film boyunca çok ilginç geldi.

Filmde en sevdiğim sahneler Mark Rylance'li sahnelerdi. Adamım benim ♥ Mimiklerine, bakışlarıyla duygularını geçirmesinin hastasıyım bu adamın. Winston Chirchill'in bir talimatıyla yüzen her şeyin Dunkirk'e yönelip İngili zaskerlerinin tahliyesinde kullanılması ile ilgili olan kısımda yaşlı bir gemiciyi canlandırmış.

Görsel efektler çok güzel kullanılmış, bu konuda görüntü yönetimini tebrik etmek lazım.

Heyecanını hiç kaybetmeyen, hayatta kalabilmek için çabalayan askerlerin psikolojisini kıvamında veren bir film olmuş. Konuya başlarken savaş filmi demiştim ama aslında savaştan çekilen askerlerin hayatta kalma ve kurtarılma hikayesi demek daha doğru olur sanırım.

Şimdi gelelim zurnanın son deliğine...

Sonuç olarak ben bu filme SEEEVVVVDDİİİMMMM de diyemem, SEVMEEEEDİİİMMMMM de diyemem. Sevdim kısmı olay kurgusunun ve çaresizliğin anlatımına ve sıkılmadan izlememi sağlamasınadır. Sevmedim kısmı ise bu tarz filmlerden zaten hoşlanmayan zevkimin karakterlere odaklanamaması kısmınadır. Hoş son sahnelerde ucundan azıcık da olsa karakterize edilen olaylar oluştu oluşmasına da bana yetmedi. İzleyip izlememe kararı tamamen sizindir, seveni çok olan bir film var aslında karşınızda. Zevke hitabet etmesi önemli bu film için.

Bu arada bu filmi mutlak ve mutlak Oscar adayları arasında da göreceğimizden eminim, ama sonuç alabileceğini düşünmüyorum. Bu da bir not olarak kalsın burada.

Güncelleme (29.01.2018)
8 dalda Oscar adaylığı aldı. Bu kadarını beklemiyordum gerçekten de. Hala en iyi film de şansının olmadığını düşünüyorum. Ancak yönetmenlik konusunda şansı var gibi. Bekleyip göreceğiz.
Aldığı adaylıklar; en iyi film, yönetmen, kurgu, görüntü yönetimi, prodüksiyon tasarımı, özgün müzik, ses kurgusu ve ses miksajı.

20 yorum:

  1. Hehehe Şebo, oscar törenlerini de izleyemiyorum artık, senin izlediklerinle havaya giriyorum :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keşke iş güç olmasa da ben sizi Oscar kampına çağırsam :) Törenleri de gıybet yapa yapa izlesek :)

      Sil
  2. Dün gece bu filmi açtım ama daha gemi batar batmaz uyudum eşime sormayı düşünüyordum sayende bilgim oldu🙃

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kıyamam çok yorulmuşsun demekki.
      Neyse dinlenmişsindir en azından ♥

      Sil
  3. Henüz yayınlamadım ama ben de bu filmin yorumunda "savaş filmi değil bir hayatta kalma filmi" diye yazdım. O gencecik insanların hayat tutunabilmek için çabaları, gözlerindeki o korku beni çok etkiledi. İzlemeden önce okuduklarımdan dolayı "acabalarım" vardı ama şimdi iyi ki izlemişim diyorum.

    Yazını keyifle okudum, kalemine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bak aynı şeyleri hissetmişiz demek ki bu filmle ilgili. Beni de en çok gemici etkiledi. Hoş Mark Rylance'yi sevmemin de etkisi büyük tabi.
      İzlerken sıkılmadım, hatta sürükledi beni ama diyorum ya bu tarzı çok sevmediğimden sanırım sıkı sıkı sarılamadım filme..

      Sil
  4. Çelınc listemizde var ama pek beni izle demedi daha. seninde orta karar demen son sıralara doğru yollayım ben.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında seveni çok Ezgi, ama bana hitap etmiyor işte. Ben daha karakterlere odaklanan, içine giren daha dram yüklü filmleri seviyorum galiba.
      Sen bana bakma o sebeple ;)

      Sil
  5. Filmi izlicem de diyemem, izlemicem de diyemem ;)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ahahahaaa :)
      Fevkaladenin fevkinde bir yorum olmuş :))))

      Sil
  6. Oytun'un da yorumunu alabilir miyiz? ona göre karar vericem :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oytun sevdi saçaklı :)
      Filmin sonunda da vay beee dedi. Hatta kaybedenlerin kahramanı da oluyormuş dedi ve aydınlandı çoccuğum benim :)))

      Sil
    2. Bayıldım yorumuna :)
      Kendisinden film yorumlarına katkı istiyoruz o zaman. Çok keyifli olur eminim 👍

      Sil
    3. Zihni sinir fikirlerini yazarım film yorumlarına bundan sonra Sibel ;)

      Sil
  7. İzledim ben de :) bu filmde beni en çok etkileyen bir diyalog vardı. Dikkatini çekmiştir mutlaka. Gemiyle askerleri kurtarmaya giderken olayı tam hatırlamıyorum ama genç olan sen çok yaşlısın dönelim tarzı bir şey demişti. Mark Rylance de " savaşı bizim yaşımızdızdakiler çıkarır sizin yaşınızdakiler ölür " cevabını vermişti, Çok etkileyici bir cümleydi bence. Öpüyorum Şebnemciğim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çekmez mi hiç.... Adama odaklandım zaten, altından bir şey çıkacak diye ki çıktı :((
      Ben de seni öpüyorum canımcım ♥

      Sil
  8. Aaaa başlamışsın Altın küre ve oscar filmlerinin seyrine...Hadi iyi seyirler o zaman :)

    YanıtlaSil
  9. Nolan'ın filmlerini çok severim ve izlemeye çalışırım ama savaş filmlerinden hoşlanmadığım için bunu erteliyordum. Oscar'da birçok dalda aday olunca merakım arttı. Bu sene içinde izleyeceğim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mutlaka izle Şule Oscar öncesi.
      Yarışı nasıl sonlandıracak meraktayım açıkçası.

      Sil

Güzel yorumlarınız için teşekkürler :)