23 Mart 2021

2021 Oscar Savaşları / Volume 5 ♥ JUDAS AND THE BLACK MESSIAH ♥


 JUDAS AND THE BLACK MESSIAH / YEHUDA VE KARA MESİH (2021)

(En iyi film, yardımcı erkek oyuncu dalında 2 adaylık, özgün senaryo, sinematografi ve özgün şarkı dallarında toplam 6 adaylık)

Son dönemlerde Kara Panterler ile ilgili bir çok film izledim sanırım. Bunun en büyük sebebi de bir şekilde Oscar aday listelerinde yer almaları. Irkçılıkla ilgili oldukça kötü yıllar ve dolayısıyla da sinemacılar bu konuda kendilerine oldukça fazla malzeme çıkartıyorlar.

Filmimiz Kara Panter Partisinin başına geçen Fred Hampton (Daniel Kaluuya) 'nın otobiyografisi niteliğinde. Partinin başına geçişini, peşinden önemli bir kitleyi sürüklemesini ve evine yapılan bir baskın sonucunda öldürülmesini anlatıyor. Ve bu anlatım bir nevi Hampton'ın ölmesine sebep olan partinin güvenilir isimlerinden olmakla birlikte aynı zamanda FBI köstebeği Bill O'Neal (LaKeith Stanfield) 'in gözünden anlatılıyor. 

Film Bill O'Neal'in bir röportajıyla başlıyor. Yaptığı olayları anlatan bir vicdan hesaplaşması da diyebiliriz. FBI ile nasıl anlaşma yaptığını, Hampton'un infazına kadar giden olayları anlatırken bir yandan da filmimiz ilerliyor.

Film bir dönemin önemli bir olayına ışık tutsa da bu dönemi bilmeyenler için çok fazla bir iz bırakır nitelikte değil. Ancak gerek Daniel Kaluuya gerek LaKeith Stanefield'in şahane performansları konu olarak hiç ilgimi çekmemesine rağmen gözümü kırpmadan izlememe sebep oldu. 

Daniel Kaluuya bir taraftan liderlik vasfı ve cesaretiyle parlarken bir anda bir kızı öperken o giydiği güç kıyafetini anında çıkartıp yeni yetme bir delikanlıya bürünmesi işini ne kadar iyi yaptığının göstergesiydi aslında benim için. Yaptığı konuşmalardaki ustalığı, bakışları oldukça etkileyiciydi.

LaKeith Stanfield ise beni son görevindeki korkusu ve çaresizliğiyle etkiledi... Deyim yerindeyse kendi k.çını kurtarmaya çalışırken kaç insanın canını yaktı ve bunun vicdan muhasebesi tabi ki ağır olacaktı. Bu konuda verdiği hissiyat şahaneydi...

Sonuç olarak ben bu filmi oyunculukların da etkisiyle evet SEEEVVVVVDİİİİMMMMM. Normal şartlarda izlemeyeceğim bu filmi aday listelerinde isminin sıkça geçmesi sebebiyle izlesem de pişman değilim. Bu filmi izleyeceklere sadece önerim eğer Kara Panterler ve Fred Hampton hakkında bilginiz yoksa filmi izlemeden önce bir google amca ziyareti yapmalarıdır. Zira ben filmi izledikten sonra yaptığım için bazı taşlar izlerken değil, izledikten sonra oturdu diyebilirim.

Keyifli seyirler diliyorum...



16 yorum:

  1. Henüz izlemedim, yolladığınız filmi de dün izleyemeyince bugün telif nedeniyle yayından kaldırıldı yazısıyla karşılaştım maalesef ama sanırım bir şekilde bir yerlerden bulunur. Bu yılın Oscarlarına kara derililer damga vuracak sanırım, bir çeşit af dileme midir nedir?
    Halamın vefatı nedeniyle çok telefon, mesaj trafiği olunca film izleme saatim aksadı, ara vermek durumunda kaldım, bugün tekrar harekete geçiyorum. Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu sene yaşanan polis olayları nedeni ile biraz af dileme olabilir haklısınız. Ama şahane performanslar var. Filmler geçen senelere göre biraz vasat olsa da bu pandemi ortamında bence iyi de geliyor :)

      Tekrar başınız sağolsun, sevgiler..

      Sil
    2. Minari'yi izledim dediğiniz şekilde, çok teşekkür ederim, güzel filmdi. Bakalım ne olacak.

      Sil
    3. Heyecanlıyım ben de :)

      Sil
  2. Bir kaç yorumda olumsuz şeyler okumuştum ya yine de seyredeceğim tabi ki. Bak sen sevmişsin. Beni sarar büyük ihtimalle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tarzım olmamasına rağmen sevdim evet, senin yorumunu bekliyorum :)

      Sil
  3. Teşekkürler hem bu hemde eski öneriler için:-) Keşke sinemalara gitme imkanı olsa.. Ben sinemada film izleme konusunda tam bir çılgın sayılırım. Bir çok şeye cesaret ediyorum ama sinemaya henüz edemedim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kapalı mekanlar tercih edilecek gibi değil ki sinema :(
      Ama sinemaya tiyatroya gitmeyi çok özlediğimi söyleyebilirim..
      Sevgiler.

      Sil
  4. Daniel Kaluuya bir taraftan liderlik vasfı ve cesaretiyle parlarken bir anda bir kızı öperken o giydiği güç kıyafetini anında çıkartıp yeni yetme bir delikanlıya bürünmesi işini ne kadar iyi yaptığının göstergesiydi aslında benim için. Bu cümleyi ancak kalemi iyi olan yazabilir. Bence dergilere filmler üzerine yazmalısın :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok daha neler :))) Ama güzel düşüncen için teşekkürler :)
      Sevgiler

      Sil
  5. izleriz bakalımlım :) feriha da geldiii :)

    YanıtlaSil
  6. Kara Panterler'le ilgili fikrim yoktu ama geçen sene Spike Lee'nin BlacKkKlansman filmini izledim. O grubu ve etkin olduğu dönemi anlatıyordu. Bu altyapıyla izlerim artık :-) Eğer izlemediysen BlacKkKlansman'ı da öneririm. O da güzeldi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O filmi geçen sene izleyip sevmemiştim Şule. Altyapım olmadığı için, anlamadığım konularda sıkılıyorum.

      Sil

Güzel yorumlarınız için teşekkürler :)