31 Mart 2021

2021 Oscar Savaşları / Volume 9 ♥ THE TRIAL OF THE CHICAGO 7 ♥

THE TRIAL OF THE CHICAGO 7 / ŞİKAGO YEDİLİSİ'NİN YARGILANMASI (2020)

(En iyi film, yardımcı erkek oyuncu, özgün senaryo, sinematografi, film kurgusu ve özgün şarkı dallarında toplam 6 adaylık)

Filmimiz 1969 yılında Amerika'da Şikago Yedilisi 'nin yargılanma sürecini anlatan gerçek bir olayı merkezine alıyor.

Peki kim bu Şikago Yedilisi;
SDS'den Tom Hayden (Eddie Redmayne) ve Rennie Davis (Alex Sharp)
Yippie'lerden Abbie Hoffman (Sacha Baron Cohen) ve Jerry Rubbin (Jeremy Strong)
MOBE'den David Dellinger (John Carroll Lynch)
Lee Weiner (Noah Robbins)
John Froines (Danny Flaherty)

Dava Şikago Yedilisi olarak adlandırılsa da bu 7 kişinin haricinde olayı daha korkunç göstermek için Kara Panterler Partisi'nden olayla ilgisi olmamasına rağmen olaya dahil edilen Bobby Seale (Yahya Abdul-Mateen II) 'de yargılandı.

Mahkeme salonu odak noktasında olan filmde yargılanma sürecine geri dönüşlerle yaptıkları eylemler yedirilmiş ve sürükleyici bir etki yaratılmış.

İdeolojik olarak çok da birbirleriyle alakaları yok aslında bu kişilerin. Dönem dönem birbirleriyle de çatışıyorlar aslında. Tek ortak noktaları o dönem süren Vietnam Savaşı ve genel olarak savaş karşıtı eylemleri. Aslında olaylar sadece ve sadece  ortak bir gösteri yapabilmek adına hükümetten Grant Park'ı gösteri alanı olarak istemeleri. Bu alan kendilerine verilmese de kalabalık grup parkı kullanmaya başlıyor ve olaylar da başlıyor. Polis baskını, araya karışan provokatörler derken çığrından çıkıyor.

Üzerinden 50 yıldan fazla zaman geçse de uygulanan şiddet, provokasyon ve zihniyetin hala aynı devam etmekte olduğunu fark ediyoruz aslında filmle birlikte. Bir çok sahnede protestocularla  polisin karşılaştığı anlarda uygulanan orantısız gücü biz çok yakın zamanlarda bir çok olayda yaşadık. En yakın ve büyük örneklerinden biri gezi olayları idi. O kadar çok anımsatan detay vardı ki filmde gezi olaylarını...

Yargılanma süreci de tabi ki adil değil. Bobby Seale'in avukatsız olarak kendini savunmak istemesi ve hiç söz hakkı tanımadıkları gibi bir de mahkemeye saygısızlıktan ağzı bantlı ve elleri ayaklarına zincirli şekilde mahkemeye çıkartılması ne kadar yanlı davrandıklarının en büyük göstergesiydi. Tabi bir de arka planda güçler tarafından çevrilen dalavereler. 

O dönemde halk tarafından büyük sempatiyle karşılanan bu yedili dönem dönem kendi aralarındaki uyumsuzluğa rağmen sonradan yakaladıkları uyum şahaneydi.

Ve Hoffman'a hayat veren Sacha Baron Cohen kesinlikle favorimdi. Oldukça iyi oyuncuların olduğu filmde parlamış oyunculuğu ve tarzıyla. 

Filmin sonunda kabaran heyecanınıza bir de kahramanlarımızın hayatlarının ileri dönemlerinde neler yaptığını gösterme kurgusu şahaneydi. Final final gibiydi anlayacağınız. Bu da dip notum olsun.

Sonuç olarak ben bu filmi SEEEEVVVVVDİİİİMMMM efenim, bazı kusurları olup anlık sıkıldığım yerler olsa da gayet rahat izlenebilecek bir film. Hala izlemediyseniz listelerinize not edin bence...



16 yorum:

  1. Katılıyorum, harika bir film. Çok beğenerek izledim, vakit geçirmek için izlenecek filmlerden biri asla değil.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Alt yapısını güzel kurmuşlar kesinlikle...

      Sil
  2. Bu filmi çok merak ediyorummm ama şu kötü sonla bitmesin yoksa izlemem kararım nedeniyle izleyememiştim sanırım .

    Sağolasın Şebnemmm..sevgilerr

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok da kötü bir son diyemeyiz aslında Maim. Güzel bir direniş, güzel bir birliktelik var ucunda ne de olsa ;)

      Öperim seni ♥

      Sil
  3. Benim oscar adayları içinde en sevdiğim oldu. Belki işlediği konu yüzünden bilemiyorum. Ve Hofmmann karakteri kesinlikle çok iyiydi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet oldukça iyiydi Hoffman. Benim de kanım çok kaynadı :)

      Sil
  4. Ben de Mank ile başladım bu sene...
    Devamına senin çok sevdiklerin ile devam etmek istiyorum: the father, nomadland, sound of mental :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sound of Metal yorumunu sabırsızlıkla bekliyorum. Sen ne düşüneceksin bakalım o filmle ilgili.

      Sil
  5. beni de çok etkiledi bu film ve evet favorim Sacha Baron Cohen kesinlikle! zaman ve mekandan bağımsız ne kadar tanıdık olabiliyor bazen yaşananlar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle...
      Üzerinden yıllar yıllar geçmiş ama hala maalesef yaşananlar aynı :/

      Sil
  6. Dün akşam izledim hala etkisindeyim ben çok beğendim filmi...
    Klasik Amerikan mahkeme salonu yapımlarından ayrı bir yere koymak gerekiyor bunu...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle ayrı koymak lazım.
      Yargı sistemini de çok güzel eleştirmişler... Yerlere göklere sığdıramıyorlar Amerikan hukuk sistemini ama bak senin de geçmişin temiz değil diye söylendim film boyunca. Hoş şimdi temiz mi o da tartışılır...

      Beğenmene çok sevindim

      Sil
  7. Birkaç ay önce izlemiştim ve ben de seninle aynı şeyi düşündüm. Gezi Parkı'nı anımsatan çok detay vardı. Zaman ve mekan değişse de olaylar değişmiyor demek ki.

    YanıtlaSil
  8. Sasha baron cohen i ilk kez bir rolde beğendim. Film çok güzeldi ☺️

    YanıtlaSil

Güzel yorumlarınız için teşekkürler :)