17 Mart 2021

2021 Oscar Savaşları / Volume 1 ♥ MANK ♥

 


MANK (2020)

(En iyi film, erkek oyuncu, yardımcı kadın oyuncu, yönetmen, sinematografi, kostüm tasarımı, makyaj ve saç tasarımı, özgün müzik, yapım tasarımı ve ses kurgusu dallarında toplamda 10 adaylık)

Hayatının bir bölümü tek kanallı televizyon dönemine denk gelenler ayıla bayıla izlediğimiz eski siyah beyaz filmleri de çok iyi hatırlayacaklardır. İşte böyle bir film var karşımızda. 

Son dönemde birçok siyah beyaz film çekilse de bu film onlardan daha farklı bence. Sebebine gelince günümüz teknik donanımında eskiyi andırmak değil eskiden olduğu gibi yapılmış bir film var karşımızda. Ses yapısından, görüntü kalitesinin değiştirilmesine hatta eskiden film rulolarının bitimine yakın sağ üst köşede beliren o yuvarlak nokta bile uygulanmış filmde. Teknik olarak çok uğraşılmış ve sonuç olarak başarılmış olduğunu da görüyoruz.

Filmimizin konusuna gelince; sinema tarihinin en iyi filmleri arasında nitelendirilen, Orson Welles'in yönettiği ilk uzun metrajlı filmi Citizen Kane (Yurttaş Kane) 'nin yazım aşamasını anlatıyor. Hollywood'un 30 ve 40'lı yılları...

Filmdeki senaristimiz Herman J. Mankiewicz (Gary Oldman) 'in -ki kendisini Mank olarak anacağız film boyunca- filmi yazarken neler yaşadığı anlatılırken hem hayatının bir bölümü anlatılmış hem de o dönem Hollywood'da neler dönmüş olduğunu güzelce yedirmişler diyebilirim. 

Mank aynı zamanda bir alkolik ve kumarbaz. Bu senaryo da aslında onun çöküş dönemine denk geliyor. Filmimiz de geçirdiği bir kazadan sonra hem sağlığının düzelmesi, hem alkolden uzaklaşması ve tabi ki bu senaryoyu yazması amacıyla bir çiftliğe getirilmesi ile başlıyor. Bir yandan senaryoyu yazmasını bir yandan da ustaca oluşturulmuş geri dönüşlerle Mark'ın nasıl bu hale geldiğini o dönemin siyasi ve toplumsal yapısıyla birlikte izliyoruz.

Altta zeminde tabaka tabaka 1. Dünya Savaşının yaratmış olduğu ekonomik buhran, Kaliforniya Valiliği seçimlerinde Sinclair ve Merriam savaşı, sinema tarihinde sesli sinemaya geçiş dönemi, senaryo yazım ekipleri ile patronların çirkin savaşı gibi gibi... 

Evet filmin konusu kısaca böyle... 

Filmin senaryosu yönetmenimiz David Fincher'in  yakın zamanda kaybetmiş olduğu babası Jack Fincher'e ait. Yazdığı dönemde yapım şirketleri senaristin siyah beyaz çekilmesini istemesi sebebiyle çok yanaşmamışlar. 

Amanda Sayfried ünlü aktrist Marion Davies'e hayat veriyor filmde. Film boyunca çok az görünse de oldukça başarılı bir performans sergilemiş ki bunu Yardımcı Kadın Adaylığı ile de perçinlemiş. Heykelciği alması konusunda çok ihtimal vermesem de keyifliydi onu izlemek.

Citizen Kane filminin senaryosu ile Oscar heykelciğini birlikte kucaklayan Herman J. Mankiewicz ve Orson Welles olsa da filmimiz asıl senaryoyu aslında Mank'in yazdığı üzerinde durmuş. Bu arada Mank'in ince espri anlayışını ve öngörülü zekasını çok sevdiğimi de söyleyebilirim film boyunca.

Sonuç olarak ben bu filmi OLLLDDUUKKKÇÇAAAA SEEEVVVDİİİMMM. Fakat bir konuda uyarmadan edemeyeceğim. Film benim için başarılı olsa da siyah beyaz eski filmleri sevmeyenler için çok iyi bir seçenek gibi gözükmüyor. Ancak bu konuda net değil ve çekimserseniz Gary Oldman performansı için bile izlenir bu film. Demedi demeyin ;)


22 yorum:

  1. Şebnem'cim,

    Eski filmleri sevmeyenler için yaoptığın nazik hatırlatma çok yerinde ve doğru bence. Müptelası ya da çekimser de olsa denemeyi isteyeni keyif alıyor ama sevmeyenler için eziyet. Ben, büyük bir keyifle izlerken ruhum daraldı diye çığlık atan arkadaşım olmuştu..onu hatırladım.

    Filmle ilgili çok güzel ve belirleyici bilgileri derlemişsin. Emeğine sağlık. Hiç aklımda yoktu ama izleyeceklerim listeme ekledim.

    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eski filmlerin tadını buldum Mailm ben bu filmde, keyifliydi o sebeple. Bakalım sen izlediğinde ne düşüneceksin ;)
      Öpüyorum seni ♥

      Sil
  2. Tebrikler yürekten, Oscar'a yetişiyorsun.
    Ben de seni izler tüyoları alırım, kolay tarafından. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bakalım ne kadar yetişebileceğim :)
      Hep birlikte güzel tahminlerde bulunalım :)

      Sil
  3. Teşekkürler öneri için:-) Keyifli bir haftanız olsun.

    YanıtlaSil
  4. Ben de başladım izlemeye, bir kısmını izlemiştim önceden. Dün Promising Young Woman'ı izledim ve sevdim. Carey Mulligan'a bayılırım zaten. Bugün de Chicago 7'lisi vardı sırada, çok sıkıldım. 2 saat boyunca mahkeme ve savunma izlemekten. Yarın Mank'a niyetliyim ama sıkılır mıyım, sever miyim kararsızım. Daha önce Nomadland'ı ve yabancılardan Another Round'u izlemiştim, güzeldi. Netflix'de Ma Raineys Black Bottom var, diğerleri de nette bulunur diye düşünüyorum. Oscar öncesi filmleri izlemek, oscar töreni sonrası da bloga birşeyler yazmaktan hoşlanıyorum ama bu yıl tören nasıl olur bilemeyeceğim. İkimize de kolay gelsin bakalım. Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Promising Young Woman'ı şimdi kapattım ve evet farklıydı. Hatun gerçekten iyiydi filmde. Kızlarla ilgili hayal gücümü çalıştırmaya çalışıyorum şimdi :)

      Chiga 7 lisini ben tutturdum ve keyifle izledim ama yarışta sanki gerilerde kaldı düşüncesindeyim.

      Hep birlikte izleyip göreceğiz :)

      Sil
  5. Hiç ilgilenmedim bu sene Oscar'la desem? Dur ucundan kıyısından başlayayım ben de.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel filmler var gibi bu sene Sezer, ne kadar izleyebilirsen artık ;)
      Öpüyorum seni ♥

      Sil
  6. Oscar törenini kesin izlersin o zaman :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bana özel davetiye geliyor her sene :))
      Bu sene kırmızı halı olacak mı bekliyorum sabırsızlıkla :)))

      Sil
  7. Evet izlenecekler arasında. Hatta severler diye Deniz ve koca kişisi ile izleyeyim bunu dedim. Geneld benim tarzımı pek tutumuyorlar da

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oytun da bu sene fazla dram var filmlerde diye benimle izlemedi Saadet :) Onlarla orta noktayı bulmak bazen çok zor oluyor.

      Sil
  8. Sadece Gary için izleyebilirim bu filmi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :))
      Bu sene oyunculuklar birbirinden şahane... Bir birisi öne geçiyor, bir diğeri... Filmler bittikten sonra nasıl karar vereceğim bakalım :)

      Sil
  9. Şebnem bu film yorumlarını kendi yorumlarımı yazınca okuyacaktım ama onu beklersem çok beklerim dedim. Dayanamadım okuyorum. Hem bazı filmler için senden fikir çalarım belki :-)

    Adaylar arasında üç filmi izlemiştim. İzlemediklerimi izlemeye Mank'la başladım. Yönetmeninin hayranıyım çünkü. Keyifli bir filmdi, sıkılmadan izledim. Amanda Sayfried iyiydi ama Oscar adayı olacak kadar bir oyunculuk görmedim. Bu sene piyasaya az film çıktığı için adaylık almış olabilir yoksa geçmiş yıllarda kimler kimler aday olamadı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Karşısında daha güçlü adaylar var haklısın. Hatta bazı kategorilerde o kadar aradayım ki hangisini öne çıkartacağımı bilemiyorum. Gelecek sene sanırım daha az film piyasada olacak gibi geliyor. Döne döne eskileri karıştırırız artık :)

      Sil
  10. 10 dalda olumca ilk Mank ile başladım ben de...
    Fisher’ ın diğer filmleri ile ne kadar da farklı bir yapım olmuş...
    Biyografik filmleri beğenirim ve 1940 lardan bu yana insanların aynı çıkarcı ilişkiler içerisinde olduğunu görmek üzdü beni...
    Oldman çok iyiydi... Kaç oscar alacak merak ediyorum:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok farklı bir film yapmış evet. Ben de şaşırdım izlerken.
      Gary Oldman şahaneydi evet ama beni en fazla vuran eski siyah beyaz film tadını yakalayabilmemdi filmde.
      Oscar yarışındaki durumunu ben de çok merak ediyorum :))

      Sil

Güzel yorumlarınız için teşekkürler :)