19 Ocak 2020

2020 Oscar adaylarında #1




FORD v FERRARI / ASFALTIN KRALLARI (2019)

(Adaylıkları; en iyi film, kurgu, ses miksajı, ses düzenleme olmak üzere toplam 4 dalda... )

Filmimiz 1966 Le Mans yarışına odaklanarak Ferrari ve Ford rekabetini anlatıyor. Karakterlere odaklanarak da sıradan bir yarış filmi olmaktan çıkartıyor filmi. Amerikan sineması yaşanmış hikayeleri sihirli dokunuşlarla keyifli ve kaliteli bir seyire dönüştürmeyi çok iyi beceriyor. Ve bu hikayeleri de genel de adaylar arasında mutlaka görüyoruz, izliyoruz... Bence iyi taktik ;)

Shelby (Matt Damon) daha önce Le Mans yarışlarına katılmış ancak kalbindeki bir problemden dolayı kendini erken arka plana almak almak zorunda kalmış bir yarışçı. Kendi şirketini kuruyor ve kendi tasarladığı araçları satıyor.

Ken Miles (Christian Bale) ise iyi bir yarışçı olmasına rağmen huysuz kişiliği ile araba tamirciliği yapmak zorunda kalan ve ufak yarışlarda kendi çapında boy gösteren bir karakter olarak karşımıza çıkıyor. İyi bir aile babası olduğunun altı özellikle çiziliyor.

Diğer tarafta markalar Ford ve Ferrari var... Enzo Ferrari ürettiği arabalarda yarışlarda hakimiyetini sürdürüyor. Piyasanın gözbebeği ancak mali sıkıntıları var. Henry Ford II ise hantallaşan tasarımları ile piyasada bir türlü istediği yere ulaşamıyor. Ford'un Ferrari'nin mali sıkıntısından faydalanmaya çalışarak ortak olma girişimi fiyaskoya dönüşünce ezeli rekabet yarış pistlerine yansıyor. Ford Shelby ile anlaşarak Le Mans yarışlarına katılmaya karar veriyor. Shelby'de tabi ki Miles'ın kapısını çalıyor... Sonrası inanılmaz bir performans...

Genel anlamda filmi böyle özetleyebilirim. Benim hissiyatıma gelirsek ilk başta çok büyük keyifle izlediğimi söyleyebilirim filmi.

Ben pek fazla yarış filmlerinden hoşlanan bir tip değilimdir ama yarışın arka planı o kadar güzel filme yedirilmiş ki hiç sıkılmadım diyebilirim.

Shelby ve Miles arasındaki dostluğun nereden geldiğini çok anlamasam da filmde birbirleriyle olan ilişkileri ve birbirine olan insancıl güvenleri filmin hoşuma giden ayrıntılarından.

Filmde Ford'un yöneticisi  Leo Beebe 'nin tavırlarına ve egosuna deli olsam da alt mesajı güzeldi. Her tepede olana güvenme şekerim, hırs ve ego birleşince fecaat oluyor dedi film boyunca bana.

Ford'un abartılı güçlü karakterine rağmen, bazı konularda yönetiminin yanlış yönlendirmelerine göz yumması çıldırttı beni. Hak edene hakkını vereceksin diyip bir tüüüü yapasım geldi suratına :)))

Filmde en sevdiğim sahne Enzo Ferrari'nin yarış sonrasında Miles'ı  selamlama sahnesiydi ki toplasan 2 saniyelik görüntü beni benden aldı. İzleyenler mutlaka beni anlayacaktır. O anki hayal kırıklığımı ve öfkemi "heyt beeee işte bu" nidalarına çevirdi.

Oyunculuk anlamında Matt Damon ve Christian Bale film boyunca birbirlerine o kadar güzel pas attılar ki, uyumlarına hayran kaldım. Ve biri diğerinin önüne geçemedi beğenimde... Olması gerektiği gibiydiler...

Sonuç olarak ben bu filmi SEEEEEEVVVVDDDDDİİİİİİMMMM der bağlarım bu yazıyı da... Mutlaka izleyin efenimmm... Pişman olmazsınız emin olun ;)



12 yorum:

  1. Marriage Story, 1917, Joker, Once Upon a Time in Hollywood, Little Woman izlediklerim...
    Sırada bu var o zaman :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oooooo sen de baya izlemişsin... Bu sene hızlı gidiyoruz farkında mısın ;)

      Sil
  2. Sosyoloji sınavlarım vardı ve bitti.Artık gönül rahatlığıyla izleyebilirim bu filmleri :)

    YanıtlaSil
  3. Ya Şebo, yarış filmi ya sanırım ön yargılı yaklaşıyorum.Ancak sen sevdiysen vardır bir hikmet.Güzel haftalar diliyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yarış filmi ben de sevmem ama bu biraz daha karakterlere odaklanmış, o sebeple bir göz at derim ;)

      Sil
  4. dün akşam izledim. sen de katıl ya etkinliğe. oscar adaylarını izliyoruz, olarak yaniii :)

    YanıtlaSil
  5. Henüz izlemediğim film, yarış filmleri eğlenceli gelir bana.İzleyeyim o halde.

    YanıtlaSil
  6. Oscar filmlerinde en merak ettiğim filmlerden biri de bu. Beğeneceğime emin gibiyim. Halbuki ben de yarış filmlerini pek sevmem. Bu türde en sevdiğim film Rush'tır. İzlemediysen mutlaka izle. O da gerçek karakterleri anlatıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bak ben de o filmi izlememiştim Şule ben de o filmi izleyeyim ;)

      Sil

Güzel yorumlarınız için teşekkürler :)