17 Şubat 2022

2022 Oscar adaylarını izliyoruz ♥ Volume 1 (The Tragedy of Macbeth)



THE TRAGEDY OF MACBETH (2021)

(En iyi erkek oyuncu, görüntü yönetimi ve prodüksiyon tasarımı dallarında toplam 3 adaylık)

Bir Joel Coen filmi olur kendileri, kardeşler diyemiyorum çünkü Ethan film yapmayı bırakmış artık. Erken  bir yaş olmuş :/ Neyse kendi keyfi bilir 😂

Sheakespeare'in Macbeth'i  kaç defa sinemaya uyarlandı tam olarak bilmiyorum ama birkaç kez beyaz perdeye yansıdı bu oyun. Çünkü konusu eskimez, her devirde geçerli olan iktidar hırsını ele alıyor. Gücü tek başına elde edebilmek için aslında birbirine benzeyen ancak oluş şekilleri farklı olan kumpaslar ve katliamlar. Günümüzün koltuk sevdası... 

Karı koca Macbeth'lere bu sefer Denzel Washington ve Frances McDormand hayat veriyor. Oyunculuklar sağlam olmasına sağlam ancak karşımızda teatral bir metin var. Gözlerinizi kapatıp izleseniz bile sahnede ne yaşandığına dair fikrinizin olabileceği bir metin. Biraz sıkıcı olduğunu itiraf etmeliyim. Ancak öyle bir siyah beyaz görsel var ki büyülendim. O devir normalde renklerin, kıvrımların bol olduğu bir devir aslında ama ekranda minimalist bir siyah beyaz görüntü var. Her şey dümdüz... Evet dümdüz ama sanki renklerini gölgelerden almış gibi bir görüntü. Benim için keyifli olan bu görsel klostrofobisi olanlar için izlemesi işkence olabilir aslında...

İzlemesi zor bir film anlayacağınız. Joel Coen bir nevi tiyatro oyununu hiç kıpırdamadan sahneye aktarmış, dediğim gibi sadece filmin setiyle bir yorumda bulunmuş oyuna. Denzel ve Frances'de bu metinle haliyle bir olağanüstülük sergileyememişler hissiyatındayım.  İzlerken kendime oyalanacak bu görüntüleri bulmasam, bu kadroyla filmin sonunu zor getirebilirdim. 

Denzel Washington'un bu sene şansı pek yok gibi ancak ilerleyen seyirlerdeki oyunculuklar ne durumda bakacağız artık. Ama bu konunun uzmanı olmamakla beraber görüntü yönetimi konusunda iddialı hissine kapıldım ki normal şartlar altında teknik dallarda çok yorum yapamam. Bekleyip göreceğiz hep birlikte...

Sonuç olarak benim için SEVSEEEEMMMM Mİ, SEEVMMESEEEMM Mİ kategorisinde olan bu film için herhangi bir tavsiye sebebim yok maalesef. İlgilisine muazzam gelebilecek film ilgisi olmayana işkence gelebilecek türden. İzleyip izlememe keyfiyeti tamamen size ait der bu konuyu kapatırım 😏



Yeni bir Oscar adayı filmle buluşmak üzere sağlıcakla kalın efenim....






Kendime ufak bir not: Kara kargalar evet hep bir haberci be Şebocum, boşuna küçükken babama suçlarımı söyleyecekler diye korkmuyormuşsun :))))



22 yorum:

  1. İtiraf edeyim ben çok sıkıldım, Machbeth'i film yapacaksan farklı bir uyarlama yap. al tiyatro sahnesini perdeye getir olmamış yani. Gider tiyatroda izlerim icabında. Zaten Shakespeare çok büyük edebiyatçı olabilir ama benim pek aram yoktur kendisiyle. O yüzden benden uzak, seveceklere yakın olsun. Şimdilik erkek oyuncu adayım Will Smith

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tiyatro metninden milim kıpırdamaması beni de rahatsız etti. O uzun ve anlamsız tiratlar çok sıkıcıydı evet. Aslında elinde muhteşem bir kadro var, biraz farklılaştırsa, biraz yorum katsa şahane bir iş çıkma ihtimali vardı. Ama sanırım risk almak istememiş, Sheakspeare hayranlarının lincinden korkmuş :))

      Sheakapeare benim de olmak ya da olmamak kavramıyla çok içimi açan bir edebiyatçı değil, dolayısıyla uyarlamaları da cezbetmiyor.

      Bende de Will Smith önde şu an ama henüz The Power of Dog filmini izlemedim. Millet Benedict diyor başka şey demiyor. Ne menem bir oyunculuk sergilemiş meraktayım ama sona saklamaya çalışıyorum filmi. Bundaki inadım neden onu da hiç bilmiyorum :)))

      Sil
    2. Benedict'e karşı hala Will Smith diyorum, ben izledim filmi, farkı Benedict biraderimizin poposunun açıkta olması :))))
      Ben o adama bir türlü ısınamadım biliyor musun? Ne huysuzum ya, Shakespeare hitap etmiyor, Benedict'e ısınamıyor, Caponlardan sıkılıyor, yok mu artıran :))))

      Sil
    3. hahahahaaa sen çok yaşa Nurşen ablacım emi ♥
      Benedict aslında mimiksiz bir oyuncu, ben de sadece The Imitation Game filminde sevmiştim onu :))) Popo farkını bir irdeleyeyim ben de bu hafta sonu :)))

      Sil
  2. Evde seyretmek için birkaç film istemiştim bu da onlardan biriydi. Valla ilk birkaç dakikadan sonra sıkılırmışım gibi geldi bana (ev halkı zaten hiç sevemedi) Bıraktık şimdilik.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ev halkının sıkılacağı kesin evet. İlerleyen zamanlarda bakarsın durumuna ;)

      Sil
  3. Bu ara hiç film izleyemiyorum neredeyse. o yüzden senin temponu imrenerek takipteyim arkadaşım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu sezon benim için film izleme sezonu Şule :) Elimdeki her şeyi bıraktım kendimi Oscarlara adadım hahahaaa :))
      Bakalım sonu nasıl gelecek ;)

      Sil
  4. bu filmi izlemedim daha, denzel ve frances he, ne kadro beee :) denzel en sevdiklerimden, oyuncu olarak da insan olarak da, ben de izleyip yazayım bakayım izledikçe, geçen yıllarda filmi, yönetmeni bilmiştim, bakalım hayırlısı :) şimdilik 3 tane izledim, dont look up, kötü bir film, film bile sayılmaz, merly streep nasıl utanmadı bu filmden, belki yüz milyon dolar aldıysa, olivia colman ne iyi oynamış lost daughter da, tic toc boom da andrew da çok iyi :) üç tane izledim, izlerim hepsini :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merly Streep Laundromat filminde oynadıktan sonra bu filmde oynaması bana çok ilginç gelmedi deep. Son dönemlerde sanki doğru tercihler yapamıyor gibi, ya da bu tarz senaryolar geliyor önüne. Şahane bir rol gelse de şu kadını şahane bir heykelcik konuşması yaparken izlesem diye dua ediyorum ♥

      Henüz lost Daughter'i izlemedim. Netflixdekiler cepte nasıl olsa diye diğerlerini tüketiyorum :)

      Senin de katılmana sevindim ayrıca ♥

      Sil
  5. Ben pek film izleyemiyorum ama izlersem bunu seçmemem lazım çözdüm. Teşekkürler. :) :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hahhaaa :)) Biraz öyle evet. Ama bu filmin de yanıp yakılanı çok biliyor musun :)

      Sil
  6. Şimdiye kadar izlediğim Oscar adayı filmler içerisinde iki tane siyah beyaz yapım var biri Belfast. Diğeri bu film The Tragedy of Macbeth. Belfast'ın tonlarına ısınamadım. Çok parlak geldi bana. Ama Macbeth'in atmosferi olmuş. Oyunculuk için ben açıkçası Denzel Washington'u bu rolde pek sevemedim. Set bana ihtişamlı geldi. Aklımda kalan planlar ne kadar süre hafızamda yer eder bilmiyorum ama Macbeth'in şatosunun detaylarını ve dış çekimlerdeki sisli puslu havayı sevdiim :) Filmi sevdim mi? Hayır :) Oldum olası İngilizlerin bu tarz filmlerini sevememişimdir. Yeşil Şövalye daha ilgi çekiciydi benim için.
    İlk sahnedeki kadın karga ne fenaydı kolunu bacağını kafasını şekilden şekile soktu :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belfast evet daha parlak tonlardaydı. Atmosfer olarak Macbeth daha kararındaydı. Hakikaten o şatoyu nasıl güzel yansıtmışlardı, hiçbir detay yok gibi dümdüz ama o gölgeleri incelerken ben de mest oldum. Karga kadın mı cadı mı ne menemse hakikaten ilginçti. İyi bir detaydı kesinlikle. Tam delirdiler işte hepsi :)))

      Sil
  7. Bir yerden başlamışsın film yorumlamalara. Darısı başıma :-)

    Coen Kardeşler'in filmleri bana pek hitap etmiyor. Arada çok iyi filmler çıkarmasam filmlerinden tamamen vazgeçeceğim ama ne yapacakları belli olmuyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet başladım nihayet. İzleme hızıma yazma hızım çoğunlukla yetmiyor ama bu sefer başaracağım inşallah :))

      Bazen 12 den vuruyorlar evet Coen kardeşler. Es geçmemek lazım o sebeple, haklısın ♥

      Sil
  8. Ben filmi henüz izlemedim ve filme dair çok bilgim de yoktu, yorumlarınız çok olumlu yönde olmasa da beni meraklandırdı :D Film zor olsa da yazınız çok keyifli olmuş, izleyince tekrar döneceğim mutlaka.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyi de olsa kötü de olsa aday olunca izliyoruz bir şekilde. Sen izlediğinde ne hissedeceksin bakalım :)

      Sil
  9. bazı eserler okunmalı shakespearin zekasını ve dilini anlayabilecek çok insan yoktur bu dünyada diye düşünüyorum, bu yüzden yapım sıkıcı olabilir ama o'nun yazılarına laf edeni pek dikkate alamam :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sheakspear'e laf söylemedik yahu :))) İyi edebiyatçı olması konusunda kimse tartışmaz zaten ;) Bize hitap etmiyor deme gibi bir şansımız var ama değil mi ?

      Sil

Güzel yorumlarınız için teşekkürler :)