25 Şubat 2022

2022 Oscar adaylarını izliyoruz ♥ Volume 3 (Don't Look Up)



DON'T LOOK UP (2021)

(En iyi film, özgün senaryo, kurgu ve özgün müzik dallarında toplam 4 adaylık)

Kadrosu efsane olan bir filmle ilgili konuşacağız bugün. Tabiri caizse ünlüler geçidi...
Jennifer Lawrence, Leonardo DiCaprio, Meryl Streep, Mark Rylance, Cate Blanchette ilk sayabileceklerimden sanırım. Bu kadrodan böyle bir film beklenir miydi diye başlamak istiyorum söze😈 İçimdeki şeytanı çıkarttılar vallahi :)))

Bir doktora öğrencisi olan Kate (Jennifer Lawrence) bir kuyruklu yıldız keşfediyor ve bunu hocası Randall (Leonardo DiCaprio) ile paylaşıyor. Üzerinde biraz hesap kitap yaptıktan sonra kuyruklu yıldızımızın hiç de sıradan olmadığı ortaya çıkıyor; 6 ay gibi kısa bir sürede dünyaya çarpacağı ve tüm dünyayı yok edeceği öğreniliyor ve filmimiz de işte bu temel üzerinden ilerliyor. Hemen Beyaz Saray uyarılıyor ve başkan Orleon (Meryl Streep) 'ın gayriciddi tavırlarıyla iş çığırından çıkıyor. Zengin girişimciler devreye giriyor, seçime odaklanılıyor derken bizim kuyrukluyıldızın saati tiktak tiktak arka planda işliyor. Ve hemen sosyal medya devre giriyor ve filmimiz finale doğru ilerliyor.

Günümüz siyasetine oldukça fazla atıfta bulunan film Trump komedisi yapmaya çalışsa da ülkemizde yaşananlardan farklı bir şey sergilemiyor bence. Eminim ki izleyenlerin çoğu kendi ülkelerinin durumuyla ilgili birçok detay yakalamışlardır. Koltuğu haricinde hiçbir şey düşünmeyen bir başkan, iş bilmez bir oğul, bu durumdan nemalanmaya çalışan yatırımcılar, derdini anlatmaya çalışan bilim adamları, başkanın ağzına bakan şakşakçılar, sosyal medya üzerinden derdini anlatmaya çalışan endişeli halk....

Filmde sevdiğim iki detay vardı... Birincisi finalde kahramanlarımızın ve ailelerinin toplandığı sofra detayıydı. Gayet içtenlikle kurulmuş, sevgi sözcüklerinin uçuştuğu, birlikteliklerinin keyfine varmaya çalıştıkları son akşam yemeği... İçimi ısıttı...

İkinci detay da bronteroc denilen kuş 😂😂😂 Filmi izlemeyenler için çok da detay vermeyeceğim ama izleyenler ne dediğimi çok iyi anlayacaklar. Deli gibi güldüm o sahnede :)))

Bunun dışında çok da esprisi olmayan bir filmdi benim için.  Oscar geçidi gibi bu kadar iyi oyuncuyu toparla ve böyle bir film yap, anlayabildiğim bir şey değil ne yazık ki... En iyi film dalında aday gösterilse bile (ki bu adaylığın tamamen oyuncuların  isimlerinden kaynaklandığını düşünüyorum) yerinde bir adaylık olmadığını düşünüyorum.

Sonuç olarak benim için EEEEEEEHHHHH İŞŞŞTTTEEEEE kategorisinde olan bu filmi siyasete ve sosyal medyaya yaptıkları atıflardan dolayı sonuna kadar sıkılmadan izledim diyebilirim. O sebeple izleme kararını tamamen size bırakıyorum der konuyu kapatırım...



14 yorum:

  1. Aynen senin gibi düşünüyorum. Oscar verirlerse haksılık olur gibime geliyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle... Yapmazlar böyle bir hata sanırım ;)

      Sil
  2. Benim de beklentimin altındaydı açıkçası ...

    YanıtlaSil
  3. The Big Short filminde morgıç olayını gündeme getirdiğinde büyük bir yıkım bekleyen yatırımcıları işlemişti aynı yönetmen. Orada da çok büyük bir olay yaşanırken yönetenlere, düzene ve fırsatçılara yer yer komediye kaçan bir eleştiri vardı. O film senaryo dalında Oscar almıştı. Don't Look Up'ta yönetmen benzeri bir konuyu / hicvi iyice ti'ye alarak işlemiş. En iyi film dalında Netflix'e ödül gider mi şüpheliyim. Özgün senaryo dalında da hiç bir fikrim yok şu an. En iyi Kadın dalındaki filmlere odaklandım :)
    Filmin o yemek sahnesi beni hüzünlendirmişti. Düşündükçe hala aynı duyguyu yaşıyorum. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. The Big Short filmi de kopuk kopuk oradan oraya savrulmuştu ama elle tutulur bir yanı vardı hiç olmazsa. Bunda o da yoktu. Burada hicvin dozunu ayarlayamamışlar, absürt komediye de yakınlaşmamış derken ortada kalmış sankiççç

      En iyi kadınlarda bu sene ben de çok araftayım :) 3 kadında gönlüm var :)))
      Bakalım en kafama yatanı kim olacak ;)

      O yemek sahnesi benim için de oldukça duyguluydu ♥

      Sil
  4. bu bence film bile değil, ekleme yapıştırma bir deneme gibi, altı adet filmi izleyip yazdım, şimdi beş tane daha izledim, salı günü yazcam, şimdilik en iyi dediğim dune oldu, sonra da spencer :) en sevdiğim ise parallel mothers :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu aralar okuyamadım deep kimseyi. Ama bu hafta hepsine yetişeceğim inşallah ♥

      Paralel mothers evet konu olarak iyiydi ama Penelope aday olacak kadar iyi değildi bence. Dune bende devre dışı malum sebeplerden dolayı :)))

      Sil
  5. Tüm blog alemi söz konusu bu film olunca aynı fikirde :) Hafta sonu tanıdıklarla muhabbet ederek izleme seviyesinde ama fazlası değil. Oscar adaylıklarını da hak etmiyor bence.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle o listede olmamalıydı ama sanki bu sene adaylar da bir vasatlık söz konusu. Yokluktan da girmiş olabilir listeye :)

      Sil
  6. Bir filmde çok fazla ünlü oyuncu olunca beklenti yüksek oluyor ama genellikle o beklenti karşılanmıyor. yine bu filmi sevdim ben. Arkadaşlarım çok kötü şeyler söylemişlerdi, beklentiyi düşürdüğüm için de olabilir. Dediğin gibi ülkemizde yaşananlar ile ilgili çok şey buldum :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizim yaşadıklarımıza benzetmen sevme sebebi olabilir belki. Adaylık söz konusu olunca beklentim üst noktadaydı benim, kadro da şahaneydi derken beni bu duruma itti sanırım.

      Sil
  7. Kuş sahnesinde ben de koptum gülmekten 🤣. Ben filmi sevdim verdiği mesaj açıktı ve doğruları yansıtıyordu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kuş evet şahaneydi :)) Mesajlar doğru verilmiş haklısın ama çok dolambaçlı bir anlatımdı benim için...

      Keyifli izlemelerin olsun arkadaşım ♥

      Sil

Güzel yorumlarınız için teşekkürler :)