21 Nisan 2021

2021 Oscar Savaşları / Volume 13 ♥ THE UNITED STATES VS BILLIE HOLİDAY♥


THE UNITED STATES VS BILLIE HOLİDAY (2021)

(En iyi kadın oyunca dalında tek adaylık)

Hepimizin hayatında acılar, tatlılar, nefretler, sevinçler, mucizeler gibi gibi bir sürü şey var. Biyografik bir filmi izledikten sonra kalıp bir söz olan "hayatımı yazsam roman olur" olgusu beynimin içine yerleşiveriyor hemen😉 Yeterince dram çıkartabilirim bence :))) Üstelik ultra ultra saflıklarım da bonusu olur konunun. Oscar listelerine yerleşmem için iyi bir yönetmenin ya da iyi bir oyuncunun bunu sahiplenmesi yeterli bence :))) Nasıl olsa özgün konular konusunda iyice sıkıştılar ve klişelere sığınmaktan kaçınmıyorlar. Neyse konuyu fazla sulandırmadan filme geçeyim en iyisi. Bu konuda yapabileceğim geyiklerin sınırı yok çünkü bende :))))

Klişe dedik ve bingo olarak gelen konu yine ten rengi üzerinden yapılan ayrımcılığın konu alındığı gerçek bir hikaye; ünlü caz şarkıcısı Billie Holiday (Andra Day)

İkonik "Strange Fruit" şarkısı ile siyahileri ayaklandırma potansiyeli olan Billie Holiday'in peşine FBI düşüyor ve uyuşturucu müptelalığını kullanarak onu zor evrelerden geçmesine sebep oluyorlar. Kısaca filmin özeti bu şekilde. Konunun en büyük güzelliği ise Billie'nin ruh hallerini anlatırken şahane şarkılarını kullanmaları ve bu konuya sıkı sıkı bağlanmaları. Bunun haricinde ise  ayrımcılık eleştirileri, FBI kötülemeleri, oradan buradan röportaj kayıtları ve erkekler, aşk, alkol, uyuşturucu, çocukluk travması derken gelişigüzel sıçramalar...

Andra Day, şarkıları seslendirmedeki başarısını evet oyunculukta da sergilemiş. Çok olağanüstü diyemesem de şaşırtıcı bir performans. Sanırım bundan sonra daha sık sinema ekranlarında görme olasılığımız yüksek.

Bu kadar şey saydım döktüm ama beklentilerimle alakalı. Adaylık söz konusu olduğunda çıta yükseliyor haliyle. Özellikle caz seviyorsanız mesela çok doğru tercihlerden biri. Müzikler sarmalıyor film boyunca ve zamanlamaları konusunda çok başarılı. 

Sonuç olarak bu film bende SEVDİİİMMMMM AMA AZ SEEVDDİİMM kategorisinde yer aldı. İzlerken sıkılmayacağınız bir film.

Bu filmi izledikten sonra kendimce belirlediğim 6 ana aday filmlerinde sadece bir eksiğim var. Onun da telif hakları sebebiyle izleme olasılığım düşük. Tahminlerim için birkaç gün daha bekleyeceğim yine de. Bu arada bu sene tören TRT2 de yayınlanacakmış sanırım. Nasıl bir aktarımla karşılaşırız hiç bilmiyorum ama en azından töreni tam olarak izleyebileceğimizi düşünüyorum. Haydi hayırlısı 😀


8 yorum:

  1. Bu yıl ne çok ten rengi ayrımcılığı üzerine film var.. Bunu seyretmedim artık sonraya kalır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Peş peşe izleyince özellikle yeter diyesim geldi Saadet :/

      Sil
  2. Aa sevindim trt2 de olduğuna, senelerdir izleyememekteydim.

    Gerçi bildiğim bir film bile yok. Eski filmleri tekrar izlemekten yenilere hiç bakmadım.

    Başrolde sen oynarsan izlerim senin filmi. Kimsenin senin gibi tatlı, çılgın ve ışıl ışıl olabileceğini düşünmüyorum, başka oyuncu oynarsa sönük kalır :)

    YanıtlaSil
  3. Bence herkesin hayatı film olabilir. İyi bir senarist ve yönetmen şart. Sonuçta sanatta ne anlattığın değil nasıl anlattığın önemli :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hahaha bence de Şule ;)
      İyi bir yönetmen şart ♥

      Sil
  4. Ben hiç bir oscar filmini izlemedim bu ara aram yok filmlerle 🤣

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dönem dönem oluyor bana da Derya. Belli bir süre sonra geçer nasılsa ♥

      Sil

Güzel yorumlarınız için teşekkürler :)