9 Mart 2022

2022 Oscar adaylarını izliyoruz ♥ Volume 10 (Dune) ve (West Side Story)

 

Bu seferki yazımda iki film birden anlatacağım. Hem yazma konusunda yetişebilmek hem de bu iki film hakkında anlatacaklarımın çok detaylı olmamasından dolayı... Biri bilimkurgu diğeri de kült bir filmin yeni bir versiyonu..... 
Üzerinde çok da bıdı bıdı etmenin alemi yok 😉



DUNE (2021)

(En iyi film, uyarlama senaryo, kurgu, görüntü yönetimi, prodüksiyon tasarımı, kostüm tasarımı, özgün müzik, makyaj-saç tasarımı, ses ve görsel efekt dallarında toplam 10 adaylık)


Bu yazıyı yazmaya başlamadan önce bu kadar adaylığı olduğunu fark etmemişim bu filmin. Toplamda 10 adaylık ama büyük bir çoğunluğu teknik dallarda. Sanırım üzerinde ince düşünülmüş.... Bundan anlamamam ne kötü....

Bu filmle ilgili çok bıdı bıdı etmeyeceğim dememdeki sebep bilimkurgu dalında film izleme konusu çok da tercih sebebim olmadı bugüne kadar. O sebeple doğru bir değerlendirme yapamayacağımı düşünüyorum. Ama yine de hissiyat konusunda birkaç laf edeceğim tabii ki...

Filmimiz bir kitap uyarlaması. Galaksiler arası güç savaşını 10.000 li yıllarda anlatıyor. Baharat savaşları da diyebiliriz. Baharatı elinde tutan gücü kazanıyor. Sanırım 3lü bir seri halinde yayınlanacak film ve o sebeple biz sadece tanıtım kısmındayız bu filmde. O sebeple sanki biraz yavanlık var filmde. Hoş tanıtım diyorum ama 3 saatlik bir filmden bahsediyorum. 

İki bölüme ayırarak izledim filmi, mavi gözlü kızımız olmasa sıkılmadan izleyebilir miydim bilmiyorum :)))) Neyse dedim ya bilimkurgu uzmanı değilim, gelecekle ilgili bu kadar şey hayal etmesem de olur :))))

Sonuç olarak bende EEEHHHHHH İŞTEEEEEEEE kategorisine girdi bu film. Film dalında pek şansı yok ama teknik dallarda heykelciklerin birkaçını alma ihtimali yüksek 😉 
İzleyen izlesin işte 😂😂😂 Bana da anlamadığım ve toparlayamadığım kısımları anlatsın.

Unutmadan o dişe yerleştirilen zehir olayını feci tuttum yalnız :) Giderken götürürüm gücü hoşuma gitti. Bu da dip not olsun  😉 




WEST SIDE STORY (2021)

(En iyi film, yönetmen, yardımcı kadın oyuncu, görüntü yönetimi, prodüksiyon tasarımı, kostüm tasarımı ve ses dallarında toplam 7 adaylık)

Kült bir filmin yeniden uyarlamasıyla Spielberg var karşımızda bu sefer. İnanılmaz bir kumar bence. Altından kalkamasaydı feci linç yiyecekti ki birtakım azınlık bunu yine de yaptı sanırım.

İlkler her zaman özeldir, yerini doldurmak zordur, hissiyat senelerdir yerleşmiştir gibi gibi bir çok şey sayılabilir, dolayısıyla bir kıyas noktası olduğundan çok da eleştirilebilir yeni bir yorumlama. Bu sebepleri düşünerek sanırım yeni versiyon çekimde ilk filmin rotasından çok da çıkmamakla birlikte güncel konuları da katmış içine. Mesela kentsel dönüşüm, mesela göçmenlik, mesela yabancı düşmanlığı gibi gibi... Gidilen yol aynı, varılan sonuç aynı, sadece arka mekan konularda bir güncelleme mevcut... Bir de mekan bolluğu sanırım... Film daha çok sokaklara inmiş..

Bu filmi dev bir sinema salonunda izlemek isterdim ama maalesef bu imkanım oluşamadı. O canlı renkleri ve güzelim koreografiyi o büyük ekranda izlemek daha şahane olurdu eminim.

Kostümlere ve özellikle dansçı kızlara bayıldım film boyunca. Özellikle Ariana DeBosa'nın "America" şarkısının canına okuduğu o bölüme... Ba-yıl-dım 💗 Son sahnelerdeki performansı da oldukça iyidi Anita karakteriyle...

Sadece bebek suratıyla Ansel Elgort bana pek bir yapay geldi filmde... Daha kanlı canlı yakışıklı bir çocuk seçebilirlerdi diye düşünüyorum.

İlk filmin aşığı olarak bu yeni versiyonu da çok yadırgamadım anlayacağınız. 

Sonuç olarak ben bu yeniden çevrimi SEEEEEVVVDDDİİMMMM efenim... Fark ettiyseniz müzikal falan diye de mızıldanmadım, mızıldansaydım taş olurdum taş 😂😂😂 İzlemekten pişman olmayacağınız yeni bir versiyon olmuş, hissiyatım budur....

Ariana De Bosa'nın "America" sını da buraya koyalım 💗, yazıyı da nihayete erdirelim....
Yarın görüşürüz yeniden...







14 yorum:

  1. Dune'u sinemada izlemek istiyordum kitabı aldım film çıkmadan yetişeyim diye bir heves okudum. Çocuğum hasta olunca filmi kaçırdım yetişemedim. Kısmet evde izlemekmiş bir de ne göreyim. Kitabın yarısında film bitiyor.
    İzlediğim en iyi uyarlamalardan diyebilirim fakat, ana metne sadık kalma oranı çok yüksekti. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitabı okumadığım için tam bilmiyorum ama eğer öyleyse hakikaten tam bir hayal kırıklığı :/

      Ana metne sadık kalan filmleri ben daha çok seviyorum.

      Sil
  2. Dune'un bu kadar teknik adaylığı olup yönetmenlikte adaylığının olmayışı inanılmaz. O da tam büyük perdeye uygun bir filmdi ancak bizim memleketimizde malum tekel sinema tasarrufa gitmiş, insanlar da kapkaranlık izlemiş o kadar uğraşılan filmi :/

    West Side Story'nin 61 versiyonunu henüz izlememiştim, bu yazıdan sonra önceliğime aldım ilk filmi. Tam benlik bir filme benziyor, sabırsızlanıyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet şaşırtıcıydı ve şaşırtıcı olarak teknik dalları silip süpürdü.

      Eski versiyonu da çok hoş filmin ama ben bunu da sevdim.

      Sil
  3. Yakın zamanda Dune filminin ilkini izledim. İkincisinin görüntü zenginliğine hayran kaldım. Birkaç tane birden ödül bekliyorum bu filme. Müzikleri de dikkat çekiciydi. Giderken götüren diyen Isaac abimizi de seviyorum. Daha çok filmini görürüz inşallah diyeyim :)
    West Side Story'nin ilk dakikalarına baktım sadece, eski filmi de çook eskiden izlemiştim. Müzikalleri tamamen müzikli değilse seviyorum. Tick Tick Boom'u sevdim mesela. Rent'i de sevmiştim. Spilberg'ün bu yapıtını da severim diye düşünüyorum. Elgort konusunda sanırım sana katılacağım. Hissiyatım bu yönde. :)
    Tek tek yazmakla bitmeyecek gibi filmler bu konuda hak veriyorum sana :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İkincisi de mi geldi yoksa. Benim haberim yoktu. Çok hazetmedim filmden ama sırf konu bağlanmadı diye izlemeye devam edeceğim geri kalanını da.

      Bakalım izlediğinde sen ne hissedeceksin Elgort konusunda.

      Sil
  4. Tarzım olmadığı halde ilginç biçimde Dune benim sıkılmadığım bir film oldu. Hatta indirimlerde denk getirip kitabın serisini almayı planlıyoruz Deniz'le. Müzikal olayını çok sevmediğimden diğerinde azıcık sıkıldım ama. dediğin gibi Anita karakteri çok iyiydi. Her ne kadar günlük hayatta o kılıklar olmaz desem de görsellikte süperdi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Görsellik şahaneydi kesinlikle. Işıl ışıl parladılar bence de ♥

      Sil
  5. Dune'ın önce kitaplarını mı okusam diye gitgellerdeyim, diğer filmi çok ilgi çekici bulduğumu da belirtmeliyim. Paylaşımlarınız harika, teşekkür ederim .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. West Side ı mutlaka izlemeni tavsiye ederim. Kült bir filmin başarılı yeni versiyonu.

      Sil
  6. Müzikalin orijinalini izlemediğim için karşılaştırma sorunu yaşamayacağım. Fragmanı çok eğlenceli duruyordu. Müzikallere hemen yaklaşmam ama bu filmi seveceğimi düşünüyorum. Favori yönetmenlerimden biri çekmiş sonuçta.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Spielberg farkını yaratmış evet sahne yönetiminde ♥

      Sil
  7. west side story, orcinal eski filmi izledim önce sonra bunu izleyince valla çok sıkıldım :) dune efsane artık, bilimkurguda gelinen son nokta :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilimkurguya ısınma turlarım devam edecek o zaman bunun devam filmleriyle deep :)

      Sil

Güzel yorumlarınız için teşekkürler :)